Gazeteci Cüneyt Özdemir, Youtube yayınında Twitter'ın kısıtlanmasıyla ilgili "Twitter yasaklandı mı?" diye sorduğu Cumhurbaşkanlığı İletişim Ofisi'nden kanun maddeleri ile yanıt geldiğini söyledi

Özdemir, "5809 nolu kanunun 60. maddesinin 17. fıkrasında BTK böyle bir karar aldı deniliyor. İşin özü resmi olarak bunun şu anda BTK tarafından yayınların engellendiğini ilk kez bu yayında duyuyorsunuz" dedi.

Bilişim Hukuku Uzmanı ve İfade Özgürlüğü Derneği kurucularından Prof. Dr. Yaman Akdeniz ise bu yanıtı "Usturuplu bir şekilde Twitter'ın bazı yasada yer alan yükümlülüklerini yerine getirmediği ve kesilen bir idari para cezasını ödemediği için bant daraltma uygulamasına gidildiği yönünde bir karar alınmış" şeklinde yorumladı.

Youtube yayınında Twitter'ın kısıtlanmasıyla ilgili Cumhurbaşkanlığı İletişim Ofisi'ne"Twitter yasaklandı mı?" diye sordu. Soruya verilen cevabı Yaman Akdeniz değerlendirdi.

Cüneyt Özdemir'in açıklaması şöyle;

"Cumhurbaşkanlığı İletişim Ofisi'ne "Twitter yasaklandı mı?" diye sordum ve bununla ilgili bana anayasa maddeleri gönderdiler. Bu yasa maddelerine göre biraz önce Yaman Akdeniz'in dediğine göre 5651 sayılı internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ve bu yayınlar yoluyla işlenen suçlarla mücadele edilmesi hakkında kanun ve 5809 nolu kanunun 60. maddesinin 17. fıkrasında BTK böyle bir karar aldı deniliyor. Biz yapmadık BTK diyor. İşin özü resmi olarak bunun şu anda BTK tarafından yayınların engellendiğini ilk kez bu yayında duyuyorsunuz. Hükümet daha önce kanun çıkartmıştı bu kanunla ilgili."

"KESİLEN BİR İDARİ PARA CEZASINI ÖDEMEDİĞİ İÇİN BANT DARALTMA UYGULAMASINA GİDİLMİŞ"

Yaman Akdeniz'e bağlanan Özdemir, gelen yanıtı aktardı. Akdeniz bu yanıtı şöyle değerlendirdi;

"60. maddenin 10. maddede Cumhurbaşkanlığı'na verilen yetkiler söz konusu. 17. fıkrası Cumhurbaşkanı da karar alsa kararın uygulama merci BTK. Fakat kararın 24 saat içinde Sulh Ceza Hakimliği onayına sunulması lazım. O tabi sunulsa da sunulmasa da uygulanacaktır o karar. Ona şüpheniz olmasın. Hakimliğe de verilen yetki 48 saat olarak tanımlanmış. Biz 72 saat sonra ancak böyle bir karar varsa onu görebiliriz. Böyle bir kararı daha önce görmedik. 60/17. maddenin 16. fıkrasında; bu maddenin 16. fıkrasında uygulanan idari para cezasını. Anladım ne yapmak istediklerini.

Usturuplu bir şekilde Twitter'ın bazı yasada yer alan yükümlülüklerini yerine getirmediği ve kesilen bir idari para cezasını ödemediği için bant daraltma uygulamasına gidildiği yönünde bir karar alınmış. Bunu anlıyorum."

Özdemir, "Yani Twitter'ın üzerine yıkılmış bu mesele, bu ödenmemiş o yüzden kapatıyoruz mu diyor?" sorusunu yöneltti.

Akdeniz de "Evet aynen öyle. Sanki bu olayın şu anki mevcut bir durum ve depremle bir alakası yokmuş gibi bunu yapmaya çalışıyorlar" dedi.

"ELON BEY NEDEN ÖDEMİYORSUNUZ, ÖDEYİN ŞU BORCU DA AÇILSIN"

Özdemir de "O zaman Elon Musk'a düşeceğiz diyeceğiz ki; Elon bey neden ödemiyorsunuz. Ödeyin şu borcu da açılsın. Biraz elektrik saatinin açılması gibi bir şey bu" diyerek esprili bir yanıt verdi.

Akdeniz bunun üzerine "60. maddenin 17. paragrafında bazı yükümlülüklerini yerine getirmeyen, hizmet şebekelerine 1 milyon Türk lirasından 30 milyon Türk lirasına kadar idari para cezası verilir. Eğer bu ödenmediyse ve yükümlülükleri de yerine getirilmediyse bant daraltma uygulamasına geçilebilir diyor. Burada Twitter'ın Türkiye'de temsilcisi var aslında kağıt üzerinde de olsa bir paravan şirket elinde de olsa bir temsilcisi var Türkiye'de. Fakat BTK'nın yöneticilerine bu söylediklerinizin kağıda dökülmüş halini mutlaka görmemiz gerekir. Dolayısıyla sözlü olarak yapılan açıklamaları zaman içerisinde değiştiğini de görüyoruz. Yazılı olarak görmeden de kesin bir şey söylemek mümkün olmayacaktır" diye konuştu.