İzmir’de 50 bin kişinin evlerini terk etmesine neden olan, 116 kişinin öldüğü ve bin 34 kişinin de yaralandığı depremin yaraları sarılamadı.

Bu konuda Dünya Bankası ile kredi anlaşmasına varan İzmir Büyükşehir Belediyesi, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan engeline takıldı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, bir grup gazeteciyle Ankara’da bir araya geldi.

İzmir’de geçen yıl meydana gelen depremden önce kentsel dönüşüm çalışmalarına başladıklarını anlatan Soyer, Dünya Bankası ile uygun faizli kredi anlaşmasına vardıklarını söyledi.

BirGün’den Hüseyin Şimşek’in haberine göre, kredi anlaşmasını hayata geçiremeden pandemi ve depremle karşı karşıya kaldıklarını dile getiren Soyer, “Depremden sonra Dünya Bankası ile tekrar iletişim kurduk ve iki yılda çıkacak bir krediyi dört ay içinde çıkarttık. 340 milyon dolar için el sıkıştık” dedi.

“ERDOĞAN’LA GÖRÜŞTÜM”

Kredinin depremden etkilenen orta hasarlı binalar için kullanılması gerektiğini ancak bunun için de mevzuat değişikliğine ihtiyaç duyduklarını söyleyen Soyer, şunları anlattı:

“Bundan altı ay önce Cumhurbaşkanı Erdoğan, İzmir’e geldi. Ben de kendisini havalimanında karşıladım ve ‘Sizinle 10 dakika görüşmek istiyorum’ dedim. Dönüşünde beni valiliğe davet etti. ‘Ağır hasarlı binalarla ilgili devlet, 200 bin TL’ye kadar destek verecek. Mükemmel bir çözüm. Kira ödemekten bile düşük bedelle ev sahibi oluyorsunuz. Ama orta hasarlılarla ilgili büyük bir sıkıntı var. Bir yıl içinde güçlendirme yapılacak, yoksa ben yıkarım, diyor yasa. Orta hasarlı binada da oturulamıyor, boşaltmak zorundasınız fakat devletten mali destek alamıyorsun. Bu bulduğumuz krediyi orta hasarlı binalar için kullanalım’ dedim. Cumhurbaşkanı da ‘Çok iyi, tamam ben bunu arkadaşlarla konuşacağım’ dedi. Aylar geçti, kredi orada duruyor. Tamamen mutabık kalınan bir şey. Erdoğan’a ‘Bu para Türkiye’ye girecek, 30 yıl vadeli 0.92 faizli, 5 yıl ödemesiz. En az 7, 8 bin konut yapacağız’ dedim. Hepsini dinledi ama altı ayda bir adım atamadılar.

Konuyu daha sonra AKP’li yöneticilerle de paylaştığını ifade eden Soyer, “İki hafta önce AKP il başkanı ve AKP Meclis Grup Başkanvekili’ni davet ettim ve ‘Arkadaşlar bu siyasi bir hikaye değil. bunu Tunç Soyer’in başarısı olarak kullanmak istemiyorum. Tamamen siz yapmış olun, siz imza atın. Ben hiçbir şekilde bundan bir daha bahsetmeyeyim. Gidin Cumhurbaşkanına ama bunu çıkartın’ dedim. ‘Çok güzel’ dediler ama hala bir dönüş yok” diye konuştu.