Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Türkiye Afet Planlama Planı Toplantısı öncesinde kameraların karşısına geçerek Afet ve Acil Duru Merkezi'nden (AFAD) açıklamalarda bulundu.

Dün yaşanan 5.8 büyüklüğündeki depremin ardından toplam 188 adet artçı meydana geldiğini açıklayan Oktay, şimdiye kadar 473 hasarlı bina ihbarı aldıklarını, bunların hafif çatlaklardan oluştuğunu ve gerekli incelemeleri yaparak tedbirlerin alındığını söyledi.

55 okulla ilgili alınan hasar ihbarından sonra yalnızca 14 okulda detaylı çalışmak yapmak durumunda kaldıklarını ifade eden Oktay, bu okulların çalışmalar nedeniyle bugün için tatil edildiğini aktardı.

Öte yandan hasar tespit çalışmaları neticesinde boşaltılan evlerdeki 34 vatandaşın ilgili birimler tarafından misafir edildiğini söyleyen Oktay, yaralanan 34 vatandaştan ise 24'ünün taburcu edildiğini, 10'unun da tedavisinin sürdüğünü aktardı.

Fuat Oktay'ın açıklaması şöyle:

"Personelimiz hasar tespit çalışmaları başta olmak üzere ihtiyacı olan vatandaşların tüm araç, gerek, gıda ihtiyaçlarını karşılama çalışmalarına devam ettiler. Vatandaşlarımızdan gelen ihbarların tamamı tek tek ilgili kurumlarımız tarafından kayıt altına alınarak yine ilgili tüm birimlerimiz tarafından incelemeleri yapılıp, gerekli tedbirler alınmıştır.

Şu ana kadar AFAD ihbar hattına gelen hasarlı bina sayısı 473'tür. Bunların çoğunluğu da basit ölçekli duvardaki çatlaklardan oluşmaktadır. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız'da bununla ilgili hasar tespit grubumuz var. Bununla ilgili olarak yine izah etmiştik dün, bu grubumuz bakanlığımızın sorumluluğunda. Bu hasarlı binaların tamamını incelemeye almıştır.

Hasar ihbarı yapılan 55 okulumuz var. Bunların tamamı kontrol edilmiştir. 14 okul için detaylı inceleme kararı alınmıştır. Bu okullarımız bugün için tatil ilan edilmiştir. Geriye kalan okullarımızda eğitime ara verilecek herhangi bir bulguya rastlanmamıştır.

Bu 14 okul için de Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız Milli Eğitim Bakanlığımız ile birlikte çalışmalarını sürdürmekte. Üç gün içerisinde de bunların durumuyla ilgili de nihai sonuca ulaşacağız.

Hasar tespit çalışmaları sonucu boşaltılan binalarda yaşayan 34 vatandaşımız vardı. Bu kişiler ilgili kurumlarımız tarafından misafir edilmektedir.

Depremin ardından yaralanan 34 vatandaşımızdan da 10'unun tedavilerine şu an için devam edilmekte. 24 vatandaş taburcu edilmiştir.

İlk depremden şu ana kadar en büyüğü 4.1 olan 188 artçı deprem daha yaşadığımız süreçte yine ilgili birimlerimizle gelişmeleri anlık olarak takip ediyoruz. Dün ifade ettiğimiz gibi herhangi bir afet anında 28 tane çalışma grubumuzun olduğunu ifade etmiştik.

Bu çalışma gruplarımızın sadece bu 5.8 ölçekteki acil durum ve afete ilişkin etkin müdahalede görev alacak kamu kurumları, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve gerçek kişileri kapsamaktadır. Onun ötesinde şu an için sizlerle paylaşacağımız bilgiler bu kadardır.

Farklı bir gelişme olursa sizlerle yine paylaşıyor olacağız. Tekrar İstanbul ve tüm Türkiye'ye geçmiş olsun diliyorum."