Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın, “Faiz oranlarında düşüşe geçiyoruz” açıklamasının ardından Merkez Bankası’nın atacağı adımlar piyasalar tarafından merakla bekleniyor.

Piyasalarda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) bu toplantıda Erdoğan'ın açıklamasının hemen ardından faiz indirimine gitmeyeceği ancak mesaj vermekle yetinebileceği belirtiliyor.

Yine de uzmanlar, TCMB'nin sürpriz bir adım atma ihtimalini de göz ardı etmiyor.

Çünkü, temmuz ayında tüketici enflasyonunun yüzde 18.95'e yükselmesi politika faizini yüzde 19'da tutan TCMB'nin manevra alanını oldukça daraltmış durumda.

Ancak Erdoğan, “Buradan ben de sinyalimi belli yerlere vermiş oluyorum. Bundan sonra enflasyonun daha yukarı çıkması mümkün değil. Zira faiz oranlarında da düşüşe geçiyoruz” demişti.

Şimdi tüm dikkatler TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun Erdoğan'ın bu mesajına vereceği yanıta çevrildi.

Merkez Bankası'nın 12 Ağustos'ta yapacağı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında alacağı kararlar yakından takip edilecek.

Piyasaların genel beklentisi TCMB'nin yüzde 19 seviyesinde bulunan politika faizinde bir değişikliğe gitmeyeceği yönünde.

Ancak Erdoğan'ın faiz indirimi çağrısını dikkate alan kritik mesajlar verebileceği belirtiliyor.

ERDOĞAN, 'FAİZ ORANLARNDA DÜŞÜŞE GEÇİYORUZ, YÜKSEK FAİZ YOK' DEMİŞTİ

Erdoğan, geçen hafta yaptığı bir konuşmada, faizlerde düşüşe geçileceğini vurgulayarak, "Bundan böyle enflasyonun daha yukarı çıkması mümkün değil. Faiz oranlarında da düşüşe geçiyoruz, yüksek faiz yok. Çünkü yüksek faiz, bize yüksek enflasyonu getirecektir" diye konuşmuştu.

Ağustos ayı ile birlikte enflasyonda düşüşün görüleceğinin altını çizen Erdoğan, "Ekonomideki öncü göstergelere baktığımızda büyüme eğiliminin sürdüğünü görüyoruz. Yüzde 7'nin üzerinde bir büyümeyi yakalayacağız" değerlendirmesinde bulunmuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarıyla değer kaybeden Türk Lirası, dünya basınının da gündemindeydi. ABD merkezli yayın kuruluşu Bloomberg, Erdoğan’ın halihazırda topallamakta olan Türkiye ekonomisine ve Merkez Bankası'na baskıyı artırdığını yazmış, Erdoğan’ın bu hatayı daha önce de yaptığına dikkat çekilen makalede, “Alışılmışın dışındaki mantrasını tekrarladıktan sonra TL değer kaybetti” ifadelerine yer verilmişti.

Mantra, meditasyona giriş sırasında akla gelen düşünceleri susturma amaçlı tekrarlanan sözcüklere deniyor.

Pandemi kısıtlamaları, hızlı enflasyon ve yüksek orandaki işsizliğin yol açtığı ekonomik zarara vurgu yapan Bloomberg bu durum için, “Kendisinin ve kontrol ettiği iktidardaki AKP'nin popülaritesini keskin bir şekilde azalttı” değerlendirmesinde bulundu.

TÜRK LİRASI'NIN ÇÖKÜŞÜNDEKİ NEDEN...

Bloomberg’in haberine atıfta bulunan Rus haber portalı Lenta, Türk Lirası'nın çöküşüne neden olarak Erdoğan’ın sözlerini gösterdi. Rus basını, Erdoğan’ın faiz indiriminin fiyatlardaki yükselişi sınırlayacağıyla ilgili sözlerini, “Dünya merkez bankaları açısından tartışmalı bir tez” olarak değerlendirdi.

Lenta, Merkez Bankası eski Başkanı Naci Ağbal’ın görevden alınmasının ardından Türk Lirası'nın neredeyse tüm zamanların en düşük seviyelerine gerilediğini hatırlattı.

Haberde, “Yaz başında, Erdoğan'ın kilit bir faiz indirimi için yaptığı benzer çağrılar, ulusal para biriminin 2 Haziran'da yüzde üç değer kaybetmesine neden olmuştu” ifadelerine yer verildi.