Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe'de düzenlenen Şehitleri Anma programında konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

237 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

-15 Temmuz gecesi 170'i sivil, 62'si polis 5'i de polis olmak üzere 237 şehit verdik, yaralı sayımız 2191.

-Hemen şuracıkta, önce jandarma ile Külliye arasındaki kavşağı, düşünebiliyor musunuz, uçakla bombaladılar. Yetmedi, hemen arkasından tam camimizin önünde, orayı bombaladılar ve orada 5 şehit verdik. Bunu ancak kafir yapar. Bunu, 'Ben Müslüman'ım, ben Türk'üm' diyen birisi yapabilir mi? Bunların bu millet ile alakası yok.

-Şehitler Tepesi boş kalmadı, kalmıyor. 237 şehidin adını anıtlaştıracağız. Şehit yakınlarımıza Terörle Mücadele Kanunu'ndaki tüm hakları aynen tanıyoruz. Ülkesi ve milleti için canını ortaya koyan bu kardeşlerimizin emanetlerine sahip çıkmak namus borcumuzdur.

-Devletin sağlayacağı imkanların yanında milletimiz de kampanyalar yapıyor. Şu anda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'mız biliyorsunuz kampanyasını başlattı.

'BUNLAR BENİM ASKER VE POLİSİMİN İÇİNE NASIL SIZMIŞ'

-Bunlar benim asker ve polisimin içine nasıl sızmış.

-9 nasihat birden verenler aklını kendine saklasın. Ne AB'den ne Batı'dan buraya taziye için gelen yok.

-Bir terör eyleminde 5-10 kişi öldüğü zaman dünyayı ayağa kaldırıyorsunuz. Burada, Türkiye Cumhuriyeti Devleti gibi, demokratik parlamenter sisteme sahip çıkmış, yüzde 52 ile seçilmiş bir Cumhurbaşkanı var, bunlara karşı bir darbe yapılıyor, siz bu hükümetin yanında yer alacağınıza, darbecilerin yanında yer alıyorsunuz.

-Biz kula kul olmadık, olmayacağız. Onu FETÖ'cüler düşünsün, onlar kula kul. "O bize şah damarından yakın" diyorlar, zavalıllar, cahiller, şah damarından yakın olan bize sadece Allah'ımızdır. Başka yok. Ve biz Allah'ımıza kulluk ederiz.

-Merhamet etmeyene merhamet olunmaz. Benim gözümde 15 Temmuz gecesi sokağa dökülerek ülkesine, milletine, istiklaline ve istikbaline sahip çıkan her bir kardeşim gazidir.

'BİR KEREYE MAHSUS HAKARET DAVALARINI GERİ ÇEKİYORUM'

-Tankların önünde duranlar yeni bir dönem başlattı. 40 yıllık hesabı 20 saat olmadan yerle bir ettik.

-Sadece orduyu değil toplumu da ele geçirmeyi istediler.

-[Hakaret davaları] Bir kereye mahsus olarak ben davalarımı geri çekiyorum ve affediyorum.

'İNTİKAM DEĞİL ADALET PEŞİNDE OLACAĞIZ'

-Asıl bu imkanı doğru değerlendiremezsek, millet bizim yakamıza yapışma hakkına sahip olur diye düşünüyorum.

-Toplumun tüm kesimlerinin ülkemizin önündeki hassas duruma uygun davranacağını düşünüyorum. Darbecilerden hesap sorarken elbette intikam değil adalet peşinde olacağız. Bununla birlikte FETÖ, PKK, DAEŞ gibi tüm terör örgütlerinin başını ezmekte de en küçük bir tereddüt göstermeyeceğiz. Düşman tek değil, düşman çok.

-Polis teşkilatımızın, emniyet teşkilatımızın, aynen o takımın dışındaki polislerimizle, tüm o korucularımızla birlikte bölücü terör örgütüne karşı mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz. Bu milletin refahına kast etmeye kimsenin hakkı yok.

'TÜRKİYE BİR HUKUK DEVLETİDİR'

-Türkiye bir hukuk devletidir. Darbe girişimi sürecinde hukuktan en küçük bir taviz vermedik. Hayata geçirdiğimiz her uygulama anayasaya uygundur.

-Yaşanan olağanüstü dönemden kaynaklanan hatalar olursa, onlar için de hukuk yolu açıktır. Ama adaleti tesis etmek de boynumuzun borcudur. Herkes "idam" diyor. Burası demokratik parlamenter sistemle yönetilen bir hukuk devleti. Burada hükümetin yapacağı şey, bu talebi alıp parlamentoya taşımaktır. Parlamento tartışır, verilen karara herkes uyar.