Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, Aralık ayında Meclis'e gelmesi planlanan yeni Anayasa'da Mustafa Kemal’in sadece 'kurucu' sıfatıyla yer alacağını belirterek, ‘Atatürk’ ideolojisine atıfta bulunan maddelerin çıkarılacağını söyledi.

1982 Anayasa'sında yer alan “Atatürk ilke ve inkılapları” ile “Atatürk milliyetçiliği” gibi ifadelerin, hazırlanan yeni anayasada olmayacağını ifade etti.

Bloomberg'ten Selcan Hacaoğlu ve Fırat Kozokkonuşan'ın haberine göre; Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, 2016'nın büyük kısmının yeni anayasa üzerine çalışmalara harcanacağını, yeni anayasanın da aralık ayında Meclis’e geleceğini söyledi.

‘ATATÜRK’ SADECE GİRİŞ KISMINDA YER ALACAK

Uçum, anayasa taslağında öne çıkan görüşün belirli bir ideolojiye atıfta bulunulmaması yönünde olduğunu söyledi: "Yeni anayasanın giriş kısmında Mustafa Kemal Atatürk'ün Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu lideri olduğunun belirtilmesinin daha uygun olacağı düşünüldü."

"GÜNEY AFRİKA VE İZLANDA MODELLERİNDEN İLHAM ALINACAK"

Uçum, yeni Anayasa'nın madde sayısı olarak azaltarak sadeleştirmek istendiğini belirterek, "50 ülke araştırıldı. Anayasa modeli Güney Afrika ve İzlanda modellerinden ilham alınarak hazırlanacak. Anayasa'nın iskeleti haziran sonu ya da temmuz başına kadar hazır olur. Sonrasında da kamuoyunun görüşüne sunulacak" diye konuştu.

SEÇİM SİSTEMİ DE DEĞİŞECEK

Seçim sisteminde de değişikliğe gidileceğini söyleyen Uçum, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Anayasa için referanduma gidilmesini bir zorunluluk olarak gördüğünü ifade etti.

Uçum, yeni anayasanın yerel yönetimlerin güçlerini artıracağını ancak bölgesel otonomi taleplerini kabul etmeyeceğini söyledi.