Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem, hükümetin ekonomi politikasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) enflasyonla mücadelesini, 24 Haziran 2018'de yapılacak cumhurbaşkanlığı ve genel milletvekili seçimleri sonrasında yapacağını söyleyen Ertem, "Enflasyonun düşürülmesi en önemli önceliklerimizdendir, hükümet TCMB'yi enflasyonla mücadelede destekleyecek adımları seçimlerden sonra hızla devreye sokacaktır” dedi.

Reuters'a konuşan Cemil Ertem’in açıklamaları şu şekilde:

"İngiltere'de iş/finans çevreleriyle yapılan görüşmeler olumlu geçti, katılımcılarda Türkiye'nin gidişatına ilişkin tereddüt görmedim.

"Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan faizlerin düşürülmesi konusundaki görüşlerinde bunun piyasa koşullarında ve gerekli şartların sağlandıktan sonra olacağını belirtti.

"Düşük faiz gerekli şartlar sağlandıktan sonra hedeftir, faiz talimatla düşmez, Erdoğan'ın da vurguladığı üzere koşullar oluştuğunda düşer.

"TCMB elindeki araçları gerektiğinde kullanma özgürlüğüne sahiptir. Cumhurbaşkanımızın da görüşü bu yönde.

"Enflasyonun düşürülmesi en önemli önceliklerimizdendir, hükümet TCMB'yi enflasyonla mücadelede destekleyecek adımları seçimlerden sonra hızla devreye sokacaktır.

"Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz vurgusu 7 Haziran'a (PPK) değildir, cumhurbaşkanının söylediği faizlerin bir hedef olarak düşürülmesi gerekliliğidir. Para ve maliye politikasının ortaklığı esastır."

Erdoğan, "Merkez Bankası, yürütmenin başının sinyallerini bir kenara koyamaz" demişti.

Erdoğan, Bloomberg TV'ye yaptığı açıklamada TCMB ile ilgili şu ifadeleri kullanmıştı:

"Tabii ki Merkez Bankası'nın bağımsızlığı söz konusu.  TCMB bağımsız diye yürütmenin başının sinyallerini bir kenara koymaz. Şu anda Merkez Bankası ile bir ilişkimiz var, bundan sonra da aynı istikamette devam edecek."