Kars’ta HDP’ye karşı birleşen AKP-MHP’nin “Cumhur İttifakı” ile diğer yandan CHP, İYİ Parti ve DSP “ittifakı” beklendiği gibi gitmiyor.

MHP’nin Çetin Nazik’i geri çekeceği ve yeniden AKP’den birinin aday gösterileceği iddia ediliyor.

Mezopotamya Ajansı’ndan Yasin Kobulan‘ın haberine göre; İstanbul, Ankara, İzmir kadar tartışılmasa da AKP-MHP ittifakının son hamleleriyle dikkatleri üzerine çeken Kars’taki seçim rekabeti hesapların çarşıya uymadığını gösteriyor.

Kentte, esnaf, genç, kadın, öğrenci ama herkes söze, “HDP mi kazanır yoksa diğerleri mi?” diye başlıyor. Halkların Demokratik Partisi (HDP) tek başına bir cepheyi temsil ederken, AKP, MHP, CHP, DSP, İYİ Parti ve Vatan Partisi aynı cephede yer alıyor.

HDP’nin Belediye Eşbaşkan adayları Ayhan Bilgen ve Şevin Alaca, “Cumhur İttifakı”nın adayı MHP’li Çetin Nazik, İyi Parti Settar Kaya’yı, CHP Taner Toraman’ı, DSP ise Naif Alibeyoğlu’nu aday olarak gösterdi.

AKP dışındaki tüm partilerin adayları seçim vaatlerinden çok tüm hesaplarını HDP’nin kazanmaması üzerine kurmuş durumda. İddia o ki, CHP, İYİ Parti, DSP, MHP ve AKP sürekli bir araya gelip ne yapacaklarını tartışıyor.

AKP’LİLER TEPKİLİ

“Cumhur İttifakı” adına MHP’nin seçime giriyor olması AKP seçmeni ve yöneticilerinin tepkisini toplamış durumda. DSP’nin aday göstermesi ve adayın Kürt olmasının, HDP’nin oylarını bölmeye yönelik “Cumhur İttifakı”yla danışıklı bir politika olduğu konuşulan konular arasında.

AKŞENER IĞDIR İÇİN SÖYLEDİ KARS’TA UYGULANDI

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in Iğdır için dediği, “Bizim aday çıkarmamız durumunda belediyenin HDP’li olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Madem Iğdır’da HDP’yle yarışacak bu sistem, biz Iğdır’da aday çıkarmayacağız. Bu yüzden AKP veya MHP’li bir belediye başkanının olmasında sakınca görmüyoruz” sözleri Kars’ta da pratiğe dönüşmüş durumda.

İTTİFAKIN HESAPLARI TUTMUYOR

Tüm ittifak ve kafa yormalarına rağmen HDP’nin önde görülüyor olması özelikle “Cumhur İttifakı”nı tedirgin etmiş durumda. Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) son itirazların yapılacağı 3 Mart’ta “Cumhur İttifakı” ve diğer ortaklarından yeni bir hamlenin geleceği söyleniyor.

MHP’yle kaybedeceğini anlayan ittifak ortakları ve dostları, yeniden AKP’nin aday çıkarmasından yana. MHP’nin belediye başkan adayı Çetin Nazik’i geri çekerek, yerine AKP’li Yusuf Selahattin Beyribey’i aday göstereceği iddialar arasında. Ancak Beyribey hakkında dolaşan yolsuzluk iddiaları bu seçeneğin de ters tepeceğini gösteriyor.

İLÇE SEÇİM KURULU İTTİFAKIN GİZLİ ORTAĞI!

HDP karşıtı ittifaklara resmi kurumlardan da pas veriliyor. DSP’nin Kars Belediye Başkan Adayı Naif Alibeyoğlu, daha önce CHP’den Kars merkez belediye başkanlığı aday adaylığı başvurusunda bulunmasına rağmen adaylığı Merkez İlçe Seçim Kurulu’nca onaylandı. HDP’nin itiraz başvurusu da dikkate alınmadı.

MHP 26’ncı Dönem Kars Milletvekili Adayı Tuncay Aydın’ın “Acil” koduyla AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye yazdığı mektup da, kentteki atmosferin özeti niteliğinde.

Mektupta, “AK Parti’nin adayını çekerek MHP’ye destek vermesi iyi niyetle düşünülmüş bir adım olsa da beklenen etkiyi göstermemiş, tersine Kars’ı sıkıntıya sokacak oluşumların gücüne güç katmıştır. AK Parti’ye oy verecek olan seçmen, MHP’ye yönelmemiştir” diye kaydediyor. Aydın’ın mektubu da gösteriyor ki, kentin favorisi HDP.