Cumhuriyet yazarı Tuncay Mollaveisoğlu, 2023 seçimlerinde yeniden Cumhur İttifakı'nın adayı olacağı açıklanan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'la ilgili bir iddiayı köşesine taşıdı.

Tuncay Mollaveisoğlu "Erdoğan aday olabilecek mi?" başlığıyla kaleme aldığı yazısında Erdoğan'ın yeniden adaylığına ilişkin tartışmalara işaret ederek, "Benim üzerinde durduğum nokta şu: Erdoğan, sağlık sorunları nedeniyle ya da yasalara göre ikinci kez aday olamadığı için anayasa engeline takılırsa Cumhur İttifakı’nın adayı kim olur?" diye sordu.

Mollaveisoğlu, Saray'a yakın kulislerde 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün adının güçlü şekilde konuşulduğunu öne sürdü.

Mollaveisoğlu; "Benim üzerinde durduğum nokta şu: Erdoğan, sağlık sorunları nedeniyle ya da yasalara göre ikinci kez aday olamadığı için anayasa engeline takılırsa Cumhur İttifakı’nın adayı kim olur?

Saray’a yakın kulislerde Abdullah Gül’ün adının güçlü şekilde konuşulduğunu söyleyebilirim." satırlarını kaleme aldı ve bir önceki seçimde muhalefetin adayı olması için Gül'ün adının geçtiğini hatırlattı.

Gül'ün o dönem öne sürdüğü şartları hatırlatan Mollaveisoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"O görüşmelerde Gül iki şart öne sürüyor:

1- “Tüm partilerin ortak adayı olursam kabul ederim.”

2- “Benden devr-i sabık beklemeyin. Erdoğan’ın çocukları benim çocuklarım gibidir.”

Bu sözleri Erdoğan’ın duymaması mümkün değil. Ancak Abdullah Gül’ün adını öne çıkaran bir başka olgu daha var. DEVA ve Gelecek partileri toplamda yüzde 5’in üzerinde bir oy alacak gibi görünüyor. Gül’ün Cumhur İttifakı’nın adayı olması bu partilerin seçmenlerini de eski liderlerine yöneltebilir diye hesap ediliyor.

Abdullah Gül’ün İngiltere ile olan ilişkileri de olası bir devr-i sabıkta Erdoğan’a dışarda da bir koruma sağlayabilir. "