Elazığ Sivrice’de depremden sonra AK Partili eski milletvekili Şamil Tayyar Twitter hesabından şu paylaşımı yaptı: “Deprem gibi doğal afetlerde kriz yönetme ve koordinasyon becerisi önemli. 1999 depreminde çöken devlet, bu kez ayakta. Sınırlı sayıda provokatörü saymazsak, iktidarı, muhalefeti birlikte. Allah birliğimizi daim kılsın. Hayatını kaybedenlere rahmet, yaralılara şifa diliyorum.”

AK Partili Burhan Kuzu da, “Sırf muhalefet yapmak için, insanların acısı üzerinden siyaset yapanlar var. Bunun adı vicdansızlıktır. Allah’a havale ediyorum. 17 Ağustos depremi sonrası dönemin Ecevit hükümeti, depremzedeler için gelen yardım paralarıyla memur maaşlarını ödemişti. Unutmayalım!” diye mesaj attı.

1999 depreminde dönemin koalisyon hükümetinin ortağı olan MHP’nin yetkili isimlerinden Şamil Tayyar ve Burhan Kuzu’ya çok sert tepki geldi.

'HAFIZA ÇÖKEBİLİR, AKIL KAYBEDİLEBİLİR'

MHP Genel Başkan Yardımcısı Hidayet Vahapoğlu, “Hafıza çökebilir, akıl kaybedilebilir. Bir yerlere mesaj verip ilişkini düzelteceksen bile vicdanlı ol. Bu deprem o deprem değil, mukayese edilemez. O tarihte MGK Gen. Sekliğinde kriz merkezinde görevli idim. Devlet çökmedi. 100 yılın felaketi dünyanın gıpta ettiği şekilde yönetildi” dedi.

'İDDİAN ASILSIZ'

MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter de Şamil Tayyar’a “İddian asılsızdır! Zor ve acılı günlerde yalanlarla sinirleri geriyorsun. Ayıp! 1999’da büyük bir yıkım ve enkaz devlet-millet kenetlenmesiyle kaldırıldı. Depremi siyasileştirmek acziyet ve art niyetliliktir. 1999’da Devlet Bahçeli vardı, unutma ki, o varken devlet zaten çökmezdi” diye yanıt verdi.

'TALİHSİZ İFADE'

MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya da “Devlet, millet üzerine kurulu bir organizasyon, yani tüzel bir varlık olup seçilmiş hükümetlerce sevk ve idare edilir. Teminatı Asil Türk Milleti’dir. 15 Temmuz bunun en son örneğidir. ‘Çöken devlet’ talihsiz bir ifade olmuş. Devlet 1999’da ayaktaydı, bugün de öyle @samiltayyar27” diye mesaj attı.

'AYIP'

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay hem Şamil Tayyar’ı hem Burhan Kuzu’yu hedef aldı. Burhan Kuzu için, “Sayın Burhan Kuzu, sizin de 1999 depremi üzerinden siyaset yapma huyunuz nüksetmiş, ayıp etmişsin. Depreme yardım paralarıyla maaşlar ödendi ifadeniz doğru değil, uyduruk bir itham. Bu yalanlardan ne umuyorsunuz?” diyen Akçay, Şamil Tayyar’a da “Yalan söylüyorsun, 1999 depreminde devlet dimdik ayaktaydı ve dünyaya örnek bir çalışma gösterdi. Bugün provokasyon yapan sınırlı sayıda kişilerden bir farkın yok” diye seslendi.

'PİŞKİNLİK'

MHP Genel Başkan Başdanışmanı Hüseyin Sözlü ise Burhan Kuzu için “Türkiye’nin en hafif meşrep profesörü. Bir taraftan deprem üzerinden siyaset yapanlari eleştirip aynı pişkinliği kendisi yapıyor 99 depremi üzerinden. Bir ülke büyük bir felaketi nasıl nasıl atlatabilir sorusuna verilen en başarılı cevaptır 57. Hükümetin 1999 daki dirayeti” ifadesini kullandı.

Sözlü, Şamil Tayyar için de “Şamil ne düşük adamsın. 99 Marmara depremi ile kıyaslamaya utanmıyor musun. Nasıl büyük bir felaketti. 1998 Ceyhan depremi bile daha büyük bir felaketti. O kadar çok fason FETÖ kitabını imzan ile piyasaya sürdükten sonra bile konuşuyorsun ya pes yani” dedi.