Cumartesi Anneleri, Arjantin'de yakınlarını kaybedilenlerin yer aldığı Plaza de Mayo Anneleri'nin kurucularından Carmen Cobo için taziye mesajı yayınladı.

Cumartesi Anneleri'nin Twitter hesabından paylaşılan mesajda, “Varlıklarıyla bize ilham olan Plaza de Mayo kurucu Anneleri’nden Carmen Cobo'yu kaybettiğimizi öğrenmenin derin acısını yaşıyoruz. 45 yıl boyunca kızı Inés ve Arjantin’de tüm zorla kaybedilenler için hakikat ve adalet mücadelesinden vazgeçmeyen Carmen Cobo'nun kararlı mücadelesi mirasımızdır” ifadelerine yer verildi.

Arjantin'de 1976 yılında yaşanan askeri darbenin ardından gözaltına alınan binlerce kişi kaybedildi.

Yakınlarının akıbetini soran aileler, başkent Buenos Aires’teki Mayıs Meydanı’nda (Plaza de Mayo) toplandı. Aileler, ilk olarak 1977 yılının Nisan ayında darbenin ardından devlet başkanı olan Genelkurmay Başkanı Rafael Videla'ya mektup vermek için Plaza de Mayo'da bir araya geldi.

İlk eylemleri polis saldırısıyla dağıtılan aileler, yıllarca süren mücadeleleriyle çok sayıda kişinin akıbetini ortaya çıkardı ve öldürülen yakınlarının askerlere verilen çocuklarını asıl aileleriyle buluşturdu.