Cumartesi Anneleri/İnsanları, Galatasaray Meydanı’nda 548. buluşmalarında 17 Ekim 1994 yılında Muş’ta kaybedilen Tatu ailesinin akıbeti soruldu, adalet istendi.

Bu haftaki eylemde Rojava’da IŞİD’e karşı savaşırken yaşamını yitiren ve cenazesi hala ailesine teslim edilmeyen Aziz Güler’in ailesinden gelen mektup okundu.

“AZİZ’İ TÜRKİYE’YE GETİRME KARARLILIĞINDAYIZ”    

Cenazenin aileye teslim edilmeme durumunun eleştirildiği mektupta, “Hükümet ne kadar kanunsuz davranırsa davransın, biz sonuna kadar yasal yolları deneyeceğiz. Aziz’i kesinlikle Türkiye’ye getirme kararlılığındayız” ifadelerine yer verildi.

Mektubun okunmasının ardından Hasan Ocak’ın ağabeyi Ali Ocak konuştu. 20 yıldır adalet arayışlarının sürdüğünü Ocak, devletin işlediği suçlarla yüzleşip hesap vermesi gerektiğini söyledi.

‘ADALET YERİNİ BULMADIYSA SUÇTUR’     

2004 yılında gözaltındayken kaybedilen Tolga Baykal Ceylan’ın annesi Kadriye Ceylan da, “Yüz senede geçmiş olsa da adalet yerini bulmadıysa suçtur. İnsanlara zulmetmekten, işkence yapmaktan ve adaletsizlikten artık vazgeçin” dedi.

21 YILLIK CEZASIZLIK SON BULSUN

Haftanın basın açıklamasını İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon adına Pınar Aydınlar okudu.

İnsan haklarının güvence altına alındığı bir ortamın ancak kalıcı barış ile mümkün olduğunu belirten Aydınlar, “Kayıplarımızın akıbetlerinin açığa çıkarılacağı, kaybedenlerden hesap sorulacağı demokratik bir iklim ancak barış ortamında mümkündür. Bunun için kayıplarımızı isterken, barışı da istiyoruz” diye belirtti.

Sadi, Halil, Gülnaz, Kadriye, Ferzende, Enver Tatu’nun 17 Ekim 1994 tarihinde Ciringez bölgesinde askerler tarafından yapılan operasyon sırasında kaybedildiğini söyleyen Aydınlar, onların can güvenliğinden sorumlu olan emniyet ve Jandarma birimleri, akıbetini araştırmakla görevli savcıların, valiler ve kaymakamların bu insanlık suçuna ortak olduğunu söyledi.

Aydınlar, “21 yıllık cezasızlık son bulsun: Tatu Ailesi’nin altı ferdinin akıbeti etkin bir biçimde soruşturulsun, failleri yargılanarak cezalandırılsın” DEDİ.

TATU AİLESİNE NE OLDU?    

90’lı yıllarda Kürt illerinde köylülere dayatılan koruculuğu kabul etmeyen Sadi Tatu (61) hayvancılıkla uğraşıyordu. 17 Ekim 1994’de Muş’un Hasköy ve Bitlis’in Mutki İlçesi arasında bulunan Hasköy’e bağlı Ortaç (Zirkêt) Köyü’ne bir kilometre uzaklıktaki Zirkêt Yaylası’na hayvanlarını otlatmak için götürdü.

Öğlen saatlerinde hayvanları sağmak için eşi Gülnaz Tatu (59) ile kardeşi Halil’in eşi Kadriye Tatu (57), Sadi Tatu’nun yanına gitti. Bir daha geri dönmediler.

Tatu’yu aramaya başlayan ailesine Hasköy Jandarma Karakolu Komutanı Nurullah isimli yüzbaşı “O bölgede günlerdir geniş çaplı bir operasyon yapılıyor. Biz gidemeyiz. Sakın sizde gitmeyin” cevabını verdi.

Sadi ve Gülnaz Tatu’nun oğlu Ferzende (26), Kadriye Tatu’nun eşi Halil (59) ve oğlu Enver (30) Mutki ile Hasköy ilçesi arasında Zirket yaylasını içine alan Çilingis (Çiringêz) bölgesine yakınlarını bulma umuduyla gitti ancak onlarda geri dönemediler.

Geride kalanların gittiği Hasköy Jandarma Karakolu’ndan verilen cevap değişmedi: Güvenliğimiz yok o bölgeye gidemeyiz.

Tatu Ailesi’nin kaybedilmesinin üçüncü gününde Karakol Komutanı Yüzbaşı Nurullah geride kalan aile fertlerine “aileniz PKK tarafından Çilingis (Çiringêz) Dağı’nın orada öldürülmüş” dedi.

“Öldürüldülerse gidip cenazelerimizi birlikte alalım” talebi reddedilen Sadi Tatu’nun oğlu Müslüm karakoldan kovuldu.

Muş’a başvuruda bulunmak için yola çıkan Müslüm Tatu, bindiği araçtan indirilerek gözaltına alındı, İki gün gözaltında tutuldu. Jandarmanın aile üzerindeki baskısı daha sonra ağırlaşarak devam etti.

Tatu Ailesi’nin kayıplarının izini sürmesi engellendi. Devlet baskısı yüzünden aile soyadını değiştirmek zorunda kaldı.

Aile, yoğun baskı nedeniyle girişimlerini sürdüremedi. Aile, 2004 yılında kendi köyleri ve civar köylerdeki 13 köy muhtarıyla birlikte Muş Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuruda bulundu. Açılan soruşturmalar da takipsizlik kararı verildi.

Aile adalet arayışını AİHM’e taşıdı. AİHM 2. Dairesi’nin baktığı dava henüz sonuçlanmadı.

Kaynak: imc tv