Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini soran Cumartesi Anneleri-İnsanları 539. kez Galatasaray Lisesi önünde bir araya geldi. Suruç’ta katledilen 31 kişiye adanan eylemde, Cemil Yıldız ve Çağdaş Aydın’ın Cumartesi Anneleri eylemlerinde çekilen fotoğrafları ile öldürülenlerin isimlerinin yer aldığı karanfiller taşındı. Eylemde, “Savaş politikalarına derhal son verilsin” denildi.

Eylemde söz alan Hayrettin Eren’in kardeşi Faruk Eren, son bir haftadaki gelişmelerle Türkiye’nin doksanlı yılların karanlık iklimine çekilmek istendiğini kaydetti. “Bizler o günlerin acısını hâlâ taşıyanlar olarak burada o günlere dönülmesin diye her hafta buluşuyoruz ‘sakın ha’ diyoruz” sözleriyle pek çok ilde gerçekleştirilen operasyonlara ve geliştirilen savaş ortamına tepkisini dile getirdi.

Rıdvan Karakoç’un kardeşi Hasan Karakoç ise Suruç’ta yaşamını yitirenleri “Bu alanın çocukları olan sizleri asla unutmayacağız, sizin bayrağınızı bir adım öne taşıyacağız” sözleriyle andı. Hükümetin gerçekleştirdiği operasyonlara da değinen Karakoç, daha önceki onlarca hükümetin de aynı yöntemleri denediğini, ancak bir sonuca varamadığını dile getirerek hükümetin bundan ders alması gerektiğini belirtti.

Haftanın basın açıklamasını ise haber takibi yaptığı sırada polislerce gözaltına alınıp dövülerek öldürülen Evrensel gazetesi muhabiri Metin Göktepe’nin ablası Meryem Göktepe okudu. Göktepe, “Onlar Galatasaray’da Roboskî’de Soma’da adalet arayan annelerin yanında olan merhametli, vicdanlı gençlerdi. Türkiye’nin güvenliği içeride ve dışarıda Kürtlerle düşmanlık değil eşit yurttaşlık ve dostluk politikasını gerektirir” dedi.

Göktepe Türkiye’yi krize sürükleyen savaş politikalarına derhal son verilmesi çağrısında bulundu. (Evrensel)