Cumartesi Anneleri/İnsanları, adalet arayışlarının 633’üncü haftasında Galatasaray Meydanı’nda bir araya geldi.

Bu haftaki eylemde 10 Mayıs 1994 gözaltına alınarak kaybedilen Halil Alpsoy ile 18 Mayıs 1994'te gözaltında kaybedilen Kasım Alpsoy'un akıbeti soruldu.

Üzerine kımızı karanfillerle barışı simgeleyen beyaz tülbendin bırakıldığı eylemde, “Failler belli kayıplar nerede” pankartı açılarak, kayıpların fotoğraflarının bulunduğu dövizler taşındı

‘CEHENNEM YERİNE DÖNEN BU MEYDANI GÖRÜN’

1980’de gözaltında kaybedilen Hayrettin Eren'in kardeşi İkbal Eren, “Yarın anneler günü. Yetkililer çıkıp eli öpülesi anneler, Cennet annelerin ayaklarının altında, ayakları altı öpülesi anneler diyecekler. Galatasaray Meydanı’nda bir cehennem var. 633 haftadır annelerin bu cehennemini görmüyorlar. Cennet annelerin ayakları altındadır diyorsunuz, önce bir burayı görün” diye konuştu. Hak ve adalet mücadelelerini sürdüreceklerini vurgulayan Eren, “İdam sehpalarında asabilirsiniz, panzerlerle öldürebilir ve gözaltına alabilirsiniz Ama biz hak mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz” diye belirtti.

OĞLUM ELİMDEN ALINDIĞI GÜN ANNELİĞİM ÖLDÜ’

23 Şubat 1995'te gözaltında kaybedilen Murat Yıldız'ın annesi Hanife Yıldız, “Biz acı yaşarken başkaları acı yaşamasın dedik. Ama bize bu acıyı yaşatıyorlar. Oğlum ellimden alındığı gün anneliğim öldü” diye konuştu.

 Yıldız oğlu için Kürtçe yazdığı şiiri okuyarak “Oğlum neredesin” dedi.

Hakkari’de her hafta oturma eylemi yapan ve bir süredir eylemleri engellenen anneler adına 17 Ocak 1996'da kaybedilen Abdullah Canan'ın oğlu Tayip Canan, “Çocuklarımızı kaybedenler suç işlediler. Devlet Arşivlerini açılsın ve suç işleyenler yargılansın” diye ifade etti.

Rahatsızlığından kaynaklı eyleme katılamayan 21 Mart 1995 yılında gözaltına alındıktan 58 gün sonra cenazesi bulunan Hasan Ocak’ın annesi Emine Ocak’ın mektubu okundu.

Ocak, “Çocuklarımızın yaraları ile yaralarımızı birleştirdiğimiz zaman anneler gününü belki kutlarız. Son nefesime kadar barış isteyeceğim kimse ölmesin diyeceğiz” dedi.

TORUNLAR DEDELERİNİN AKIBETİNİ SORDU

Kaybedilen Halil Alpsoy Torunu Helin Alpsoy da 23 yıldır dedesinin kayıp olduğu hatırlatarak, “Dedemin katilleri bulununcaya kadar buradayız” dedi. A

lpsoy’un diğer torunu Mizgin Alpsoy’da “Seni çok seviyorum. Kayıplar bulunsun” diye konuştu.

Kasım Alpsoy’un torunu Bahar Alpsoy ise, “Gözyaşımız ve acılarımız aynı. Yeni kayıp istemiyoruz. Mücadele etmeye devam edeceğiz” diye belirtti.

Bu haftaki açıklamayı Cumartesi İnsanlarından Rezan Karaman okudu. Karaman Ankara’da açlık grevinde olan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça ile Dersim’de Kemal Gün’ün açlık grevine dikkat çekti.

Anneler Günü’ne vurgu yapan Karaman, şöyle devam etti:

“Devlet gözaltında kaybedilen evlatlarımızın akıbetleriyle ilgili bizi ve toplumu bilgilendirme görevini yerine getirinceye kadar ve evlatlarımız için adalet talebimiz karşılanıncaya kadar bizim kutlanacak günümüz olmayacak.”

‘BİR DAHA HABER ALINAMADI’

Kasım Alpsoy ve Halil Alpsoy’un aileleri üç kuşaktır, hakikati bilme hakları için mücadele etiklerini dile getiren Karaman, 37 yaşındaki Halil Alpsoy 12 Mayıs 1994 gecesi eşi ve 40 günlük bebeğiyle birlikte akraba ziyaretinden döndüklerinde Kanarya’daki evinin önündeki polislerce gözaltına alındığı hatırlattı.

Alpsoy beyaz Toros marka bir araçla götürüldüğünü belirten Karaman, Alpsoy’un bir daha evine dönemediğini kaydetti.

Karaman, 18 gün sonra işkenceden tanınmaz halde olan Alpsoy’un cenazesinin İstanbul’a 530 km uzaklıktaki Kırıkkale’de ormanlık bir alanda bulunduğunu ve kardeşlerinin onu elindeki çocukluktan kalma izden teşhis edebildiğini ifade etti.

‘GÜN BOYU BEKLEDİLER BİNADAN ÇIKMADI’

Karaman, süreci şöyle aktardı:

 “Gözaltına alındığı günün akşamı Kasım Alpsoy’u serbest bırakıp kimliğini alıkoydular. ‘Yarın gel. Kimliğini al!’ dediler. Eve geldiğinde işkenceden perişan haldeydi. Eşine daha önce İstanbul’da gözaltına alındığında kendisini sorgulayan timin Adana’ya gelerek oradaki işkencesine de katıldığını söyledi. Ertesi gün, kimliğini almak üzere bir akrabasıyla MİT binasına gitti. Akrabası tüm gün kapıda bekledi ancak Kasım Alpsoy o binadan bir daha çıkmadı”

Ailelerin bütün başvurularının sonuçsuz kaldığını belirten Karaman, “Devlet Kasım ve Halil Alpsoy’un kaybedilmesindeki sorumluluğunu üstleninceye kadar ve onları kaybedenler adil bir biçimde yargılanarak hesap verinceye kadar bu dosyalar bizim için kapanmayacak” dedi.

(Kaynak: Dihaber)