Cumartesi Anneleri, gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması amacıyla sürdürdükleri adalet arayışlarının 532'inci haftasında da Galatasaray Meydanı'nda bir araya geldi. "Failler belli, kayıplar nerede?" yazılı pankart açan Cumartesi Anneleri, ellerinde kayıplarının fotoğrafları ve kırmızı karanfiller taşıdı.

Cumartesi Anneleri'nin bu haftaki eyleminde, 1994 yılının Haziran ayında evinden işine gitmek üzere çıktığı sırada JİTEM'le bağlantılı Hizbul-kontra tarafından kaçırılarak kendisinden bir daha haber alınamayan Kürt siyasetçi Hacı İsa Gök'ün akıbeti soruldu. Anneler, Diyarbakır'da HDP mitingine bombalı saldırıyı da lanetleyerek, "Kandan beslenen zorba yönetim anlayışı değişmeli" dedi.

'BİR OY İÇİN YÜZLERCE İNSANI KAYBETMEYE DEĞER Mİ?'

Eylemde ilk olarak gözaltında kayıp Fehmi Tosun'un eşi Hanım Tosun söz aldı. Tosun, dün HDP'nin Diyarbakır mitinginde gerçekleştirilen bombalı saldırılara dikkat çekerek, "Patlamada kimi elini bacağını, kimi canını kaybetti. Kanallara baktım gösterilmedi. Bu patlama başka şehirde olsa gösterilirdi. Bombayı oraya koyanları lanetliyorum. Oradaki insanlar sizin aileniz olsaydı güvenliği sağlardınız. Sadece oy peşindesiniz. Bir oy için yüzlerce insanı kaybetmeye değer mi. Onlara çok öfkeliyim ölülere rahmet hastalara acil şifa diliyorum" dedi.

'BAŞKA ADALETSİZLİKLERLE KARŞILAŞMAK İSTEMİYORUZ'

Ardından söz alan gözaltında kaybedilen Hasan Ocak'ın ağabeyi Ali Ocak da bombalı saldırıya tepki göstererek, "Başta Diyarbakır halkına ve HDP'lilere geçmiş olsun diliyorum. Devlet yetkilileri bu konuda soruşturma açsın ve istifa etsinler. Biz yıllardır burada adalet ararken yeniden başka adaletsizliklerle karşılaşmak istemiyoruz" diye konuştu. Konuşmaların ardından Haci İsa Gök'ün eşi Ferican Gök'ün eyleme gönderdiği mektup ve basın metni Cumartesi İnsanları'ndan Necmiye Alpay tarafından okundu.

Gök gönderdiği mektupta şu ifadelere yer verdi : "Eşim İsa Gök, kaybolmadan iki ay önce gözaltına alınmış 11 gün sonrada suç işlediğine dair bir delil bulunamadığı için mahkemece serbest bırakılmıştır. Haziran 1994'te ise sabah işine gitmek için çıktı ve bir daha geri dönmeyince her tarafta onu aradık. Hastanelere, emniyete devletin tüm resmi kurumlarına müracaatta bulunduk. Maalesef hiçbir yerde izine rastlamadık. Hiçbir sonuç alamadık. 21 yıl geçti hala umutlarımızı yitirmedik. Kapımız her çalındığında ben ve çocuklarım belki de o olabilir ümidiyle hemen kapıya koşarız. 21 yıldır kapımızı çalması ümidiyle bekliyoruz. Soğuk bir mezar taşı da olsa bizi teselli edecektir."

'KULLANILAN DİL SEÇİMLERE KAN BULAŞMASINA SEBEP OLDU'

Daha sonra haftanın açıklamasını yapan Necmiye Alpay, devletin görevinin tüm partilerin eşit yarışacağı özgürce propaganda yapacağı zemini hazırlamak olduğunu söyledi. Alpay, "Ne yazık ki seçim faaliyetleri saldırılarla, bombalamalarla, linçlerle, infazlarla engellenmek isteniyor. Devleti yönetenler iktidarlarına tehdit olarak algıladıkları partileri düşmanlaştırarak hedef gösteriyor. Bu dil, bu zihniyet seçimlere kan bulaşmasına neden oldu. Kandan beslenen bu zorba yönetim anlayışı değişmelidir" diye belirtti.

'90'LARDA HİZBULLAH TAŞERON OLARAK KULLANILIYORDU'

Alpay, 21 yıl önce devlet destekli JİTEM bağlantılı Hizbullah tarafından kaçırılarak kaybedilen Kürt siyasetçi Hacı İsa Gök'ün unutulmaması için bir arada olduklarını belirterek, "46 yaşındaki 5 çocuk babası Hacı İsa Gök Batman'da yaşıyordu. Batman 90'lı yıllarda faili gizlenen cinayetlerin esaretindeki bir korku şehriydi. İşlenen cinayetlerin çoğunda devletin özel harp konsepti çerçevesinde eğittiği silahlandırdığı Hizbullah taşeron olarak kullanılıyordu" dedi.

'HİZBULLAH TARAFINDAN KAÇIRILDI AKIBETİ AÇIKLANMADI'

Esnaf olan Hacı İsa Gök'ün aynı zamanda HADEP Batman İl Yönetim Kurulu üyesi olduğunu hatırlatan Alpay, "PKK'ye yardım ettiği iddiasıyla gözaltına alınıp 11 gün sonra çıkarıldığı mahkemece delil yetersizliğinden serbest bırakıldı. Bu olayın üzerinden iki ay kadar zaman geçmişti. 12 Haziran'da evinden işine gitmek üzere çıktı ve kendisinden haber alınamadı" diye belirtti. Olaydan üç ay sonra Ferican Gök'ün eşini evlerinin önünden geçen 72 AS 420 plakalı beyaz bir aracın içerisinde iki kişinin yanında gördüğünü ifade eden Alpay, "Ailesinin tüm müracaatları sonuçsuz kaldı. Emniyetin açıklamalarında savcılığın fezlekelerinde ve iddianamelerinde Hacı İsa Gök'ün Hizbullah tarafından kaçırıldığı ve öldürüldüğüne dair iddialar yer aldı ama 21 senedir Hacı İsa Gök'ün akıbeti açıklığa kavuşmadı" dedi.

Eylem açıklamanın ardından son buldu. (DİHA)