Cumartesi Anneleri/İnsanları, kayıplarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle 654’üncü kez Galatasaray Meydanı’nda bir araya geldi.

Bu haftaki eylemde, 19 Ekim 1995’te Silopi’de gözaltına alınarak kaybedilen Kerevan İrmez'in akıbeti soruldu.

Eylemde açılan “Failler belli kayıplar nerede” pankartının üzerine kırmızı karanfiller ve barışı simgeleyen beyaz tülbent bırakılarak, kayıpların fotoğraflarının bulunduğu dövizler taşındı.

Eyleme Gezi olayları sırasında yaşamını yitiren Berkin Elvan'ın annesi Gülsüm Elvan ile CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve çok sayıda kişi katıldı.

Eylemde konuşan CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, "Elimde Fikri Özgen'in fotoğrafı. Tek isteğim Dilşah annenin ölmeden Fikri amcanın kemiklerine kavuşmasıdır" dedi.

Mezar üzerinden nefret söylemlerinin yaygınlaştığını ifade eden Tanrıkulu, "Mezarlarımız ortak değil. Ne yazık ki adalet nefret suçu işleyenler için çabuk işliyor. Biz burada vicdan meydanında hesap sormaya devam edeceğiz" diye konuştu.

‘CEMİLİ KATLETTİNİZ AMA ÖLDÜREMEDİNİZ’

8 Ekim 1980'de gözaltına kaybedilen Cemil Kırbayır'ın ağabeyi Mikail Kırbayır ise, kardeşi Kırbayır’ın kaybedilme sürecini anlattı.

Kırbayır’ı kaybedenlere seslenen Mikail Kırbayır, “Cemil’in ölüsüne ne yaptınız? Cemil’i katlettiniz ama öldüremediniz. Benim de 28 yaşımı, 29 yaşına çıkaramadınız. Çünkü biz kayıp yakınları ömrümüzün kalanını onların yaşaması ve yaşatılmasına adadık” diyerek faillerin devlet yetkilileri tarafından korunduğunu savundu.

FAİLİ MEÇHUL DEĞİL FAİLİ DEVLET’

19 Ekim 1995'te gözaltında kaybedilen Fehmi Tosun'un eşi Hanım Tosun da, devlet yetkililerinin sağır ve dilsizi oynadığını söyledi.

Tosun, “OHAL’in kalkmasını istiyoruz. OHAL'i getirenler ‘Ortada ne zararı var’ diyorlar. Onların gözleri görmüyor olabilir ama benim gözlerim görüyor. Yolun ortasında insanları çırılçıplak katlediyorlar. Yeter OHAL kalksın. Faili meçhul değil faili devlettir” dedi.

‘BABA HALA SENİ BEKLİYORUZ’

Daha sonra İrmez’in kızı Zozan İrmez’in gönderdiği mektup okundu. İrmez, babası kaybedildiğinde en büyüğü 12 en küçüğü kundakta 8 kardeş olduklarını ifade etti.

İrmez, “Ben 9 yaşındaydım. Duygularımı, düşüncelerimi, yaşadığımız o travmayı nasıl anlatacağımı, nereden başlayacağımı bilmiyorum. 1990’lı yıllar… O  yıllar ki binlerce anne babanın kabusu, karanlığı olan, binlerce çocuğun hayallerini çalan ve binlerce eşi bu acımasız, adaletsiz hayatla tek başına mücadele etmek zorunda bırakan yıllardı.  Anlatılmaz, anlatılamaz yaşanılan duyguların çekilen özlemlerin ve yarım kalmış hayallerin hangi biri anlatılabilir ki ? Baba… Ne kadar güzel bir hitap ne kadar değerli bir kelime. Yazık ki bu sözcüğü kullanmaktan mahrum bırakıldık. Baba kelimesi ne de çok ağır geliyor kulağımıza. Babasız kaldıktan sonra nerede ne durumda olduğunu bilmediğimiz, hasretiyle yandığımız babamız, birlikte yaşayamadığımız babamız, hala seni bekliyoruz biliyor musun?” dedi.

‘BENİ TANIMAZSA BİLE BEN ONU TANIRIM’

İrmez mektubunun devamında şunlara yer verdi:

“Umutlarımız  tükenmedi hala. Bir gün çıkıp gelecek ya da her hangi bir sokakta dolaşırken yanımdan geçecek ve o beni tanımazsa bile ben onu tanıyabileceğim diyorum. Ya da yanılıyor muyum bilmiyorum. Kör karanlık bir kuyuda mısın, orada öylece ölüme mi terk edildin, ne tür işkenceler yapıldı, kaç kurşun sıkıldı o tertemiz bedenine? Evet bunları düşünüyorum daha kötü şeyler de düşünüyorum ama anlatamıyorum. Bunları düşünürken içimdeki sesiz çığlıklar kulak zarımı patlatıyor. Sana bunu yapanları da düşünüyorum ayını zamanda. Onlar da evladını, babasını, eşini kaybettiklerinde bu duyguyu yaşayabiliyorlar mı acaba. Vicdanları sızlıyor mu geceleri rahat uyuyabiliyorlar mı? Zannetmiyorum baba. İnsani duygular taşıyan böyle bir vahşeti yapamaz sana ve senin gibi suçsuz insanlara. Dedim ya baba daha yazacak çok şey var. Biz çocukların bu dünyadaki en değerli varlıkları anne ve babalarıdır. Biz babasız yaşamanın ne kadar acı ve ne kadar zor olduğunu biliyoruz yaşadık ve hala yaşıyoruz. Allah bu acıları kimseye yaşatmasın.”

 ‘GEREKLİ ADIMLAR ATILSIN’

Basın açıklamasını Cumartesi İnsanlarından Serpil Taşkaya yaptı.

Devletin, iç hukukunda etkin soruşturma için gerekli olan şartları oluşturma yükümlülüğünü yerine getirmesi çağrısında bulunan Taşkaya, “Yargıya, devletin keyfi müdahalelerine karşı bireyi koruma görevini yerine getirme, gözaltında kayıp fiillerinde adaletin sağlanmasına yönelik hukuki adımları derhal atma çağrısında bulunuyoruz” dedi.

Taşkaya, ayrıca topluma da seslenerek, “Yaşam hakkımızın korunduğu etkili bir hukuk düzeninde ve demokratik bir toplumda yaşama talebimizi sahiplenelim “ ifadelerini kullandı.

Kerevan İrmez’in (35) Şırnak’ta ailesi ile birlikte yaşadıklarını söyleyen Taşkaya, “Sahibi olduğu kamyonlarla nakliye işi yapıyordu. Şırnak’ta defalarca gözaltına alındı, ağır işkence gördü. Ailesine son gözaltına alındığında kendisine ‘Bir daha gözaltına alınırsan bu senin sonun olacak’ denildiğini söyledi. Bir arkadaşına da gözaltındayken Şırnak Emniyet Müdürü’nün kendisini Şırnak’ı terk etmesi, aksi halde sonunun iyi olmayacağı yönünde tehdit ettiğini söyledi. Bunun üzerine Kerevan İrmez ailesi ile birlikte Silopi’ye taşındı” diye konuştu.

‘ZIRHLI ARAÇ VE BEYAZ TOROS BULUNUYORDU’

19 Ekim 1995 tarihinde, gece saat 23.00 civarında İrmez Ailesi’nin Silopi’deki evine askeri kamuflaj giysili, çoğu kar maskeli, silahlı kişilerce baskın yapıldığını aktaran Taşkaya, “Yatak kıyafeti ile gözaltına alınan Kerevan İrmez panzere bindirilerek götürüldü. Panzerin yanında zırhlı bir askeri araç ve bir Beyaz Toros da bulunuyordu” dedi.

 Sabah olunca Emine İrmez’in savcılığa, emniyet müdürlüğüne ve tümen komutanlığına giderek, eşini evden götürenler hakkında şikayet dilekçesi vererek eşinin akıbetinin araştırmasını talep ettiğini ifade eden Taşkaya, “Yetkililer Emine İrmez’e eşinin güvenlik güçlerince gözaltına alınmadığını, onu götürenlerin örgüt üyeleri olabileceğini söyledi. Emine İrmez ‘Eşimi götürenler askeri araçla geldiler ve onu askeri araçla götürdüler. Eşimi götürenlerden yüzleri maskeli olmayanları teşhis edebilirim’ diye itiraz etti ama sonuç değişmedi” diye ifade etti.

‘ONUN ADINI AĞZINIZA ALIRSANIZ SİZ DE ZARAR GÖRÜRSÜNÜZ’

İrmez’in Silopi’ye bağlı Görümlü ( Bespin ) köyünde bulunan Jandarma Karakol’unda görüldüğüne dair aileye bilgi veren kişilerin, resmi olarak tanıklık yapmaya korktuklarını dile getiren Taşkaya,  “Ailenin ısrarla aramayı sürdürmesi üzerine tümen komutanlığındaki bir yetkili ‘Onun adını bir daha ağzınıza almayın, yoksa siz de zarar görürsünüz’ diye tehdit etti. Kerevan İrmez’den bir daha haber alınamadı” dedi.

22 yıldır devletin yetkili makamları tarafından İrmez’in akıbetinin açığa çıkartacak inceleme ve araştırmalar yapılmadığını söyleyen Taşkaya, İrmez’in gözaltında kaybedilmesi ile ilgili tüm sorumluların tespit edilip, cezalandırılmalarını sağlayacak etkin bir soruşturma yürütülmesini istedi.

(Kaynak: MA)