Cumartesi Anneleri/ İnsanları, kayıpların akıbetini sormak ve faillerin yargılanması için her hafta düzenledikleri eylemin 917’ncisini online yaptı. Bu haftaki eylemde 29 Ekim-8 Kasım 1995 tarihleri arasında Mardin/Dargeçit’te gözaltına alındıktan sonta kaybedilenlerin akıbeti soruldu.

"Dargeçit JİTEM Davası’nda Cezasızlığa Son, Adalet İstiyoruz!" başlıklı açıklamada, "Kaç yıl geçerse geçsin; Dargeçitli Kayıplar için, tüm kayıplarımız için adalet istemekten, devletin evrensel hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatmaktan, 219 haftadır bize yasaklanan kayıplarımızla buluşma mekânımız Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz" denildi.

Açıklamanın tamamı şöyle:

"918 haftadır söylüyoruz, hakikate ve adalete ulaşmak için başvurduğumuz yargı makamları; hukukun tarafsız, doğru, adil ve etkin bir şekilde uygulanmasını sağlama görevini yerine getirmiyor. Tarafsızlığını ve bağımsızlığını yitiren yargının aldığı kararlar, hakikat arayışçıları üzerindeki baskıyı arttırmanın aracı haline 
dönüştürülüyor.

1996'da Birleşmiş Milletler Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi adına, Bosna’nın Kalesija bölgesinde toplu mezarlardan çıkarılan cesetlerin otopsi çalışmaları başta olmak üzere, pek çok ulusal ve uluslararası hak ihlalinin araştırılmasında, belgelenmesinde, protokollerin oluşturulmasında görev alan, eğitimler veren Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın mesnetsiz suçlamalarla tutuklanması, yargının hukuksuz kararlarının son örneği oldu.

Bu hafta, 2003 yılında Türk Tabipler Birliği adına Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu üyeliği de yapan, kayıplarımızı arama mücadelemizin destekçilerinden Şebnem Korur Fincancı için de adalet istiyoruz. Fincancı’nın dediği gibi: “İnsan hakları mücadelesi doğası gereği boyun eğmez bir duruştur. Saldırılarla susturulamaz!”

918. haftamızda gözaltında kaybedilişlerinin 27. yılında Dargeçitli kayıplarımızı unutmadık diyerek kamuoyu karşısındayız.