Gözaltında kayıpların bulunmasını ve faillerin yargılanmasını isteyen Cumartesi Anneleri 528. kez Galatasaray Meydanı'nda bir araya geldi. Kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları, gözaltında kaybedilen Kasım Alpsoy ve Halil Alpsoy'un akıbetlerini sordu.

"Failler belli, kayıplar nerede" yazılı pankart açan Cumartesi Anneleri, gözaltında kaybedilenlerin fotoğraflarının yanına karanfiller bıraktı.

Eylemde ilk sözü alan kayıp Hayrettin Eren'in kardeşi İkbal Eren, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun "Cumartesi Anneleri'nin acılarını toprağa gömeceğiz" sözlerini hatırlattı. Başbakan'dan görevini yerine getirmesini ve failleri ortaya çıkartmasını isteyen Eren, "Bizim acımız toprağa sığacak bir acı değil" dedi.

Fehmi Tosun'un eşi Fehime Tosun da yaptığı konuşmada, yarının Anneler Günü olduğunu hatırlattı, "Bütün anneler için kutlu olsun diyemiyoruz" diye konuştu. Yıllardır Galatasaray meydanında oturan anneler için bugünün kutlu olamadığına dikkat çeken Tosun, "Biz varoldukça katillerden hesap soracağız. Artık yeter" dedi.

Cumartesi Anneleri'nin 528. haftanın açıklamasını okuyan Aynur Sınırtaş, yarın uysal ve pasif olması kaydıyla anneliğin kutsanacağını buna karşın kaybedilen çocukları için mücadele eden annelerin taleplerinin yine görmezden gelineceğini vurguladı.

Sınırtaş, Halil Alpsoy'un 12 Mayıs 1994 tarihinde evinin önünde silahlı ve telsizli sivil polisler tarafından gözaltına alındığını ve ağır işkencelerden geçirildiğini söyledi.

Alpsoy'un eşi Fikriye Alpsoy'un çevre karakollar ve TMŞ'ye başvurduğunu ifade eden Sınırtaş, Alpsoy'un 18 gün sonra tek kurşunla ensesinden vurulmuş halde Kırıkkale'de ormanlık bir alanda bulunduğunu kaydetti.

Alpsoy'un amcasının oğlu Kasım Alpsoy'un da bir hafta sonra gözaltına alınıp kaybedildiğini dile hatırlatan Aynur Sınırtaş, bu katliamlardan dönemin Adana Valisi Nihat Parmaksız, Emniyet Müdürü Ramazan Er, MİT Müsteşarı Sönmez Köksal, İstanbul Valisi Hayri Kozakçıoğlu, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve Başbakan Tansu Çiller'i sorumlu tuttu.

Sorumluların yargılanmasını isteyen Sınırtaş şunları kaydetti: "Sadece kaybetme eylemini gerçekleştirenler değil, bu suçun işlenmesini engellemek için gerekli önlemleri almayan tüm yetkililerin de bu suçun ortağı olarak yargılanmalarını istiyoruz. Kasım Alpsoy ve Halil Alpsoy'a ne olduğunu bilmek istiyoruz. Devlet şiddetinin yaygınlaşmasını sağladı. Hakikat ve adalet için geçmişle yüzleşmeyi engelleyen red ve inkar politikalarına son verilmesini istiyoruz." (ETHA)