Cumartesi Anneleri, 849. haftada 10 Temmuz 1993 tarihinde Batman’daki evinden sigara almak için çıkan ancak bir daha geri dönmeyen Aydın Ay için adalet istedi. Cumartesi Anneleri yetkililere seslenerek tüm kayıplar için etkin bir soruşturma talebinde bulundu.

HER GÜN OĞLUNA YEMEK GÖTÜRDÜ AMA...

27 yaşındaki Aydın Ay, ailesi ile birlikte Batman’da yaşıyordu. İnşaat işçisi olan Ay, aynı zamanda Halkın Emek Partisi (HEP) Batman İl Örgütü üyesiydi. En son 28 yıl önce görüldü. Sigara almak için çıktığı eve geri dönmedi. Görgü tanıklarının anlatıma göre Ay, sivil giyimli, silahlı kişiler tarafından darp edilerek bir araca bindirildi. Anne Raziye Ay, oğlunun kimliği ve biraz yiyecek ile üç gün sonra Batman Emniyet Müdürlüğü’ne gitti, yanında getirdiklerini görevlilere teslim etti. Anne Ay 10 gün boyunca her gün oğluna giysi ve yiyecek götürdü. Ancak görevliler 10. gün orada Aydın Ay diye biri olmadığını söyleyerek anne Ay’a bir daha gelmemesini telkin ettiler.

HUKUKİ GİRİŞİMLER SONUÇSUZ KALDI

Ailenin yaptığı bütün yasal girişimler de sonuçsuz kaldı. Aile dosyayı canlandırmak için 2009 yılında Batman Cumhuriyet Savcılığı’na yeniden suç duyurusunda bulundu. Başvuru 2010 yılında takipsizlikle sonuçlandı. Takipsizlik kararına karşı 21 Mayıs 2010 tarihinde Midyat Ağır Ceza Mahkemesi’ne yapılan itiraz da karşılık bulmadı.

Cumartesi Anneleri yaptığı açıklamada iktidara ve yargıya seslenerek “28 yıldır Ay ailesine yaşatılan işkenceye son verilmelidir. Aydın Ay’ın akıbetini açığa çıkartacak, onu kaybedenleri tespit ederek yargılanmalarını sağlayacak etkinlikte bir soruşturma ve kovuşturma faaliyeti yürütülmelidir” dedi.