Gözaltında kaybedilen çocukları için 734 haftadır nöbet tutan Cumartesi Anneleri’nin gündeminde bu hafta Gebze’de polisin kötü muamelesine maruz kalan anneler vardı.

GÖZALTINDA KAYBEDELEN ÇOCUKLARIN AKIBETİ SORULDU

Bu haftaki açıklamayı İHD İstanbul Şubesi Kayıp Komisyonu Üyesi Besna Tosun yaptı. Devletin güvencesinde olan çocukların, yaşam hakkının en vahşi ihlali olan gözaltında kaybetme fiiline maruz kaldığını söyleyen Tosun “1992-1997 yılları arasında OHAL yönetimindeki Batman, Bitlis, Bingöl, Cizre, Dargeçit, Dersim, Şırnak, Kulp, Mardin, Nusaybin, Yüksekova, Silopi ve Lice’de 26 çocuk gözaltında kaybedildi.  Çocukların gözaltında kaybedilişi savcılık fezlekelerinde, mahkeme tutanaklarında ve AİHM kararlarında detaylı bir biçimde yer aldı. Ancak ailelerin başvuruları iç hukukta sonuçsuz bırakıldı. Devlet bugüne kadar etkin soruşturma yürüterek suçun açığa çıkartılması ve faillerin cezalandırılması yükümlülüğünü yerine getirmedi” dedi.

Tosun, Dersim Mirik Mezrası'nda ailesiyle birlikte kaybedilen 3 yaşındaki Dilek Serin, Şırnak'ta kaybedilen 12 yaşındaki İlyas Diril, Yüksekova’da kaybedilen 13 yaşındaki Münir Sarıtaş, Lice’de dedesi ile birlikte kaybedilen 14 yaşındaki Metin Budak ve diğer çocukların akıbetlerinin açıklanması talebinin devlet tarafından karşılıksız kaldığının altını çizdi.

“ANNELERİN ÜZERİNDEN ÇEKİN ELİNİZİ”
İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon adına konuşan Maside Ocak “ Gebze’de şiddet gören annelerin ne yaşadığını en iyi biz biliriz. Evlatlarının yaşaması için oradaydılar. Annelerin üzerinden çekin elinizi. Anneler ki yaşamı doğurandır, annelerden uzak durun” dedi.
HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan da Gebze’de yaşananları gündeme getirerek “annelerimize yapılanları gördük. Bunu yaptıran yetkililer büyük bir alçaklığa imza attılar” diye konuştu.