Gözaltında kayıpların akıbetini sormak için 593'üncü kez bir araya gelen Cumartesi Anneleri/İnsanları, bu hafta 93'de katledilen Özgür Gündem gazetesi Bitlis muhabiri Ferhat Tepe için adalet istendi.
 
23 yıl zarfında hiçbir şeyin değişmediğini belirten Tepe'nin kardeşi Ayşe Tepe, "90'ların acı hatıraları ile Hurşit Külter'i arıyoruz." diyerek 72 gündür gözaltında akıbeti bilinmeyen Hurşit Külter'i sordu.
 
Cumartesi Anneleri, gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması için sürdürdükleri adalet arayışlarının 593'üncü haftasında bir kez daha Galatasaray Meydanı'nda bir araya geldi.
 
"Failler belli, kayıplar nerede" pankartının açıldığı eylemde, kayıpların fotoğrafları ve Şırnak’ta gözaltına alındıktan sonra 72 gündür kendisinden haber alınamayan DBP Şırnak İl Yöneticisi Hurşit Külter'in fotoğrafları taşındı.
 
Eylemde, 28 Temmuz 1993'te gözaltında katledilen Özgür Gündem'in Bitlis muhabiri Ferhat Tepe için adalet talep edildi. Eylemde olarak ilk konuşan, 1980 yılında gözaltına alındıktan sonra kaybedilen Süleyman Cihan'ın kardeşi Ahmet Cihan, 15 Temmuz darbe girişimi ve sonrası yaşananlara dikkat çekti.
 
'ÖZGÜR BASINA İHTİYACIMIZ VAR'
 
1980 askeri darbesinde gözaltına alındıktan sonra kaybedilen Hayrettin Eren'in kardeşi ve DİSK Basın-İş Sendikası Genel Başkanı Faruk Eren de, 90'lı yıllarda çok sayıda gazetecinin kaybedilip katledildiğini hatırlatarak, gerçekleri anlatmaya çalışan Özgür Gündem gazetesinin pek çok çalışanının katledildiğini dile getirdi. Yaşanan faili meçhullerin OHAL zamanlarına denk geldiğini vurgulayan Eren, "Gerçekten ne oluyor ve aldatılmamak için gazetecilere ve özgür basına ihtiyacımız var" diye konuştu.
 
'FERHAT TEPE'NİN YOLUNDAYIZ’
 
Özgür Gündem gazetesi Editörü Günay Aksoy da, yıllardır Ferhat Tepe için adalet talebinde bulunduklarını ve sorumlularının devlet olduğunu bildiklerini söyledi.
 
Aksoy, "Özgür Gündem Ferhat Tepe'nin yolunda hakikatleri söylemeye devam edecek, çünkü gerçekler ateşten gömlek gibidir. Dava arkadaşımız Ferhat Tepe'nin bayrağını yere düşürmedik. Tepe'nin failleri yargılanmalı" dedi.
 
'KATLANARAK BÜYÜMELİYİZ'
 
Daha sonra söz alan Tepe'nin kardeşi Ayşe Tepe ise, ağabeyinin katledildiği zaman 29 yaşında bir gazeteci olduğunu hatırlatarak, 23 yıl zarfında hiçbir şeyin değişmediğini dile getirdi. Özgür Gündem gazetesinin hala baskı altında olduğuna dikkat çeken Tepe, "90'ların acı hatıraları ile Hurşit Külter'i arıyoruz. Acılarımız bir ve güzel insanlar büyüteceğiz mücadelemizle. Faşizm katlanarak büyüyor ve biz de katlanarak büyümeliyiz, çoğalmalıyız ve onları alt etmeliyiz" dedi.
 
'YAZACAĞIZ, SUSMAYACAĞIZ'
 
Tepe, konuşmasına Özgür Gündem muhabiri olan ve 1995 yılında gözaltına alındıktan sonra katledilen ve aynı zamanda kuzeni olan Sayfettin Tepe'nin sözleriyle bitirdi: "Sen ülkenin dağlarını seyrederken ben senin yaptığını bırakıp devralanlardanım. Ta ki senin yanına gelinceye dek. Bizden sonra kalemlerimizi alacak nice yiğitler olacak ülkemizde. Yazacağız, susmayacağız"
 
'TEPE 3 KİŞİ TARAFINDAN KAÇIRILDI'
 
Bu haftaki basın açıklamasını okuyan Hatice Onaran da, 23 yıl önce OHAL karanlığında kaybedilen 'Ferhat Tepe'yi unutmadık' demek için alanda olduklarını belirterek, "Tepe, Bitlis şehir merkezinde sivil polis olarak bilinen, silahlı telsizli 3 kişi tarafından kaçırıldı. Ferhat'ın kaçırılması ardından DEP Bitlis Şube Başkanı olan babası İshak Tepe'yi arayan bir kişi, oğlunun hayatına karşılık DEP il örgütünü kapatmasını ve fidye vermesini istedi" diye hatırlattı.
 
'TEPE'Yİ KAYBEDENLER CEZALANDIRILMALI'
 
Ailenin ve Özgür Gündem gazetesinin ısrarlı arayışıyla gözaltına alındığı inkar edilen Tepe'nin ağır işkence görmüş bedenine Elazığ Kimsesizler Mezarlığı'nda ulaşıldığını ifade eden Onaran, şöyle devam etti: "Ferhat'ın kaybedilişinin 23 yılında bir kez daha hükümeti ve idari makamları soruşturma ve kovuşturma makamlarını uluslar arası insan hakları hukukuna uygun davranmaya çağırıyoruz. Tepe'yi katledip kaybedenlerin cezalandırılmasını istiyoruz."
Eylem yapılan konuşmaların ardından son buldu.
 
(Kaynak: DİHA)