İzmir Yüzleşme Atölyesi, Ermeni soykırımının 100. yıldönümü ve 8 yıl önce katledilen gazeteci Hrant Dink'in ölüm yıldönümüne ilişkin Kemeraltı Azize Kafe'de "Yüzyıllık adalet arayışı" konulu panel düzenledi.

Çok sayıda kişinin dinleyici olarak katıldığı panelde, Ege Üniversitesi (EÜ) Felsefe Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Zerrin Kurtoğu ile İstanbul Şehir Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferhat Kentel, konuşmacı olarak yer aldı.

Panelde ilk olarak konuşan Kentel, 21.yüzyılda Ermeni katliamını herkesin bildiğini ve tüm kesimler tarafından konuşulduğunu söyledi. Türkiye'de yaşayan Ermenilerin üzerlerinde bir baskı hissettiğini ve bunun son örneği ise katledilen Hrant Dink olduğunu söyledi.

'ERMENİLERİ ANLAMAK TÜRKİYE’DEKİ DİĞER HALKLARI ANLAMAK GİBİDİR’

Türkiye Cumhuriyeti'nde vatandaşlara çifte standart uygulandığına dikkat çeken Kentel, "Türk vatandaşısın askere gidersin fakat Ermeni olduğun için subay olamazsın" dedi. "Ermenileri anlamak Türkiye'deki diğer halkları anlamak gibidir" diyen Kentel, adalet duygusunun yitirildiğini ve Ermeni sorununun temel olarak bir adalet sorunu olduğunun altını çizdi.

EÜ Felsefe Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Zerrin Kurtoğu ise, soykırımın hiç islami bir vurgu ile ortak bir zeminde ele alınmadığını ve soykırımın teolojik bir kaynaktan da beslendiğini kaydetti. Kurtoğlu, Osmanlı döneminden ve cumhuriyetin kurulduğu ulus devlet modelinin temel alındığı dönemlerde dahi müslümanlık kimliğinin siyasal bir söylemle pekiştirilerek teolojik bir yaklaşımla soykırıma zemin hazırlandığını söyledi.

'ÇÖZÜM OLACAKSA GERÇEK BİR YÜZLEŞME OLMALI’

İslam hukuk geleneğinde özellikle Hz. Ömer döneminde gayrimüslimlerle yapılan anlaşmalarda gayrimüslimlerin ikinci plana atılarak islam otoriterliğinin kurulmaya çalışıldığından bahseden Kurtoğlu, son olarak eğer gerçek bir yüzleşme ve çözüm olacak ise bunun bu gerçeklerle birlikte ele alınmadan mümkün olmayacağını belirtti. (DİHA)