İngiltere'de bilim insanları, koronavirüse karşı anında bağışıklık kazandırabilecek bir antikor ilacının denemelerine başladı. İlacın, virüse maruz kalan kişilerde Covid-19'u önleyebileceği belirtildi. 

AstraZeneca şirketinin geliştirdiği 'AZD7442' isimli antikorla üretilen ilacın denemeleri, İngiltere Ulusal Sağlık Sistemi'nin (NHS) finanse ettiği University College London Hospital (UCLH) ile AstraZeneca ortaklığında yürütülüyor. İngiltere merkezli AstraZeneca şirketi aynı zamanda korona virüsüne karşı Oxford Üniversitesi ile birlikte aşı geliştiriyor. 

BİR YILA KADAR KORUMA SAĞLAYABİLİR

10 kişilik bir gönüllü ekibe enjekte edilen ilacın, toplamda 1125 kişi üzerinde denenmesi planlanıyor. Covid-19'a karşı altı aydan 12 aya kadar koruma sağlayacak ilacın onaylanması durumunda ise mart veya nisan ayında kullanıma sunulması öngörülüyor.

'VİRÜSÜ NÖTRALİZE EDİYOR'

'Storm Chaser' isimli çalışmaya liderlik eden virolog Dr. Catherine Houlihan, ilacın virüsü 'nötralize ettiğini' söyledi. Enjeksiyon yoluyla ilacın uygulanacağını aktaran Houlihan, aşılamada geç kalınan durumlarda da kullanılabileceğini belirtti. Houlihan, "Bu tedavinin işe yaradığını ve virüse maruz kalanlarda Covid-19'u önleyebildiğini kanıtlayabilirsek, virüsle savaşmak için geliştirilen yöntemlere heyecan verici bir katkı sağlamış olacağız" ifadelerini kullandı.