Çorum’da DİSK Birleşik Metal-İş’e üye olan 50 işçi pandemi döneminde işten çıkarmalar yasak olmasına rağmen işten çıkarıldı.

Ekmekçioğulları Metal Fabrikası’nda çalışan işçilerin tamamı Birleşik Metal-İş’e üye oldu.

Sendikanın yaptığı yetki başvurusunun onaylanmasının adından işveren bu sabah 20 işçiyi işten çıkardı.

Devam eden saatlerde ise bu sayı 50'ye yükseldi.

Birleşik Metal İş’ten yapılan açıklamaya göre sabah saatlerinde işbaşı yapmak için fabrikaya giriş yapmak isteyen işçiler retina okuyucudan geçemedi.

Telefonlarına ise işten çıkarıldıklarına dair mesaj gönderildi.

Yapılan açıklamada işverenin fabrikasına sendika sokmayacağını dile getirdiği belirtilirken, patronunda Metal Sanayicileri Sendikası’na (MESS) üye olduğu hatırlatılarak, pandemi dönemindeki işten çıkarma yasağına uyulmadığı ifade edildi.

Sendika'dan yapılan duyuruda jandarmanın işçilere müdahale için hazırlıkta bulunduğu belirtildi.

'SALGINI FIRSAT BİLİP İŞÇİLERİ CEZALANDIRMAYA ÇALIŞIYORLAR'

Üyelerinin haklarını korumakta kararlı olduğunu söyleyen Birleşik Metal İş’ten yapılan açıklama şu şekilde:

Ekmekçioğulları Metal işçileri Anayasal haklarını kullandılar. Ancak işveren bu hakkı tanımayacağını söyleyerek gece vardiyasından itibaren işçi çıkarmaya başladı. Şu ana kadar yaklaşık 20 arkadaşımıza işten çıkarıldıkları tebliğ edildi. Üstelik bu çıkışlar sözde fesih yasağına rağmen yapılıyor.

İşçileri kendi malı gibi gören, sendikaya üye olan işçiyi aşağılayan zihniyet bu kez de Çorum’da karşımıza çıkmış bulunuyor. Üstelik işçinin sendikalaşmasına tahammül edemeyen işverenin kendisi işveren sendikası MESS üyesi.

Ekmekçioğulları’nda ülkenin Anayasası, yasaları ve uluslararası sözleşmeleri ayaklar altına alıyor. Bunu kabul etmeyeceğiz.

Salgın dönemini fırsat bilip işçileri cezalandırmaya çalışıyorlar. Zorbalık işçileri yıldıracak sanıyorlar. Yanılıyorlar.

Sendikamız diğer fabrikalarda olduğu gibi Ekmekçioğulları’nda da üyelerinin haklarını korumak konusunda kararlıdır.

Ekmekçioğulları’nda işçilerin sendikal hakları güvence altına alınana kadar mücadelemize devam edeceğiz.

Kaynak: Artı Gerçek