Çorlu tren faciasına ilişkin yalnızca 4 TCDD personeline dava açılmasına tepki gösteren yaşamını yitirenlerin yakınları Çorlu Adliyesi önünde eylem yapma kararı aldı. Kazada hayatını kaybeden 9 yaşındaki Oğuz Arda'nın annesi Mısra Öz Sel," İddianame ile hayal kırıklığına uğradık" dedi.

Çorlu’da 8 Temmuz 2018 tarihinde, 25 kişinin hayatını kaybettiği ve yüzlerce kişinin yaralandığı tren faciasının üzerinden 9 ayı aşkın süre geçti. 4 TCDD personeli “taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma” suçlamasıyla 3 Temmuz 2019 tarihinde hakim karşısına çıkacak.

Serkan Alan’ın Gazete Duvar’da yer alan haberine göre, tren kazasında yaşamını yitirenlerin aileleri, dava açılan 4 kişi dışında kazada sorumluluğu bulunanlara Savcılık tarafından takipsizlik kararı verildiğini savunarak eylem kararı aldı. Aileler, bugünden itibaren (19 Nisan) hafta içi her gün 10:00-12:00 saatleri arasında Çorlu Adliyesi’nde bir araya gelip eylem yapacak.

İDDİANAME KAZADAN 8 AY SONRA KABUL EDİLDİ

Kazada yaşamını yitirenlerin yakınları kazanın ardından sorumluluğu bulunanların yargılanması için özellikle sosyal medya üzerinden seslerini duyurmaya çalışmışlardı. Ailelerin sorumluların yargılanması talepleri devam ederken kazadan 8 ay sonra 5 Mart’ta Savcılığın hazırladığı iddianame Çorlu 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

TCDD 1’inci Bölge Müdürlüğü Halkalı 14’üncü Demir Yolu Bakım Müdürlüğü Demir Yolu Bakım Müdürü Turgut Kurt, Çerkezköy 143 Yol Bakım Şefliği Yol Bakım ve Onarım Şefi Özkan Polat, Köprüler Şefi Çetin Yıldırım ve Hat Bakım Onarım Memuru Celaleddin Çabuk “taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma” suçlamasıyla 3 Temmuz 2019’da hâkim karşısına çıkacak.

‘BU İŞİN PEŞİNİ ASLA BIRAKMAYACAĞIZ’

Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede siyasetçiler, bürokratlar, TCDD’nin üst yönetiminde yer alan kişiler hakkında kovuşturmaya yer olmadığı kararı verilmişti.

Savcılığın verdiği takipsizlik kararlarına itiraz eden aileler ortak yaptıkları yazılı açıklamada 19 Nisan’dan itibaren hafta içi her gün adliye önünde bir araya geleceklerini belirterek şu ifadelere yer verdiler, “İtirazlarımızın değerlendirileceği, sonuçlandırılacağı güne kadar her gün Çorlu Adliyesi önünde adalet taleplerimizi, beklentilerimizi haykıracağız. Bu sürecin her aşamasının en yakından takipçisi olacağız, her saniyesi için bilgi alacağız. Bu işin peşini asla bırakmayacağız. Takipsizlik kararına itirazı değerlendiren mahkemenin bir an önce bu vahim hatadan dönerek gerçek sorumluları yargı önüne çıkaracak ve hak ettikleri cezayı verecek şekilde karar vermesini bekliyoruz.”

‘İDDİANAME İLE HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADIK’

Kazada hayatını kaybeden 9 yaşındaki Oğuz Arda’nın annesi Mısra Öz Sel, Çorlu Adliyesi önünde yapacakları eylem öncesi, “Bugüne kadar hep sakin bir duruşla adil yargının adil bir şekilde işlemesini bekledik. Fakat en son çıkan iddianame ile birlikte açıkçası hayal kırıklığına uğradık. Katliamın 4 kişi üzerinden yürütülmemesi adına biz dava dosyamıza sahip çıkmak için adliye önünde olacağız. Davamızdan vazgeçmiyoruz. Adalet için aileler olarak orada olacağız” diye konuştu.

Facianın birinci yılından 5 gün önce, 3 Temmuz 2019’da 4 kişinin hâkim karşısına çıkacağını hatırlatan Sel sözlerini şöyle sürdürdü, “Katliamın yıl dönümünün beş gün öncesinde hâkim karşısına çıkacaklar. Bu da çok acı. Bir yıl sonrasında görülecek duruşma bile adaletin ne kadar geç geldiğini gösteriyor. Aynı zamanda 4 kişinin sorumlu tutulup diğer kişilerin sorgulanmaması bizim ve giden canlarımızın hiçe sayıldığını gösteriyor. Ağır işleyecek olan bu süreçte biz vazgeçmeyeceğiz.”

‘AİLELER OLARAK TEK TALEBİMİZ ADALET’

Kazada 16 yaşındaki kızı Sena Köse’yi ve iki yeğenini kaybeden Gürkan Köse, “Rayları yapan işçisinden Ulaştırma Bakanı’na kadar sorumluluğu bulunan herkes yargılansın istiyoruz ” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü, “Aileler olarak eğer kim suçluysa onlardan yargı önünde hesap sorulmasını istiyoruz. Bizim canlarımız yandı, geri gelmeyecekler bunu biliyoruz ama başka canların yanmamasını istiyoruz. Bu insanlar bu kadar mı değersizdi de yargı süreci bu kadar uzadı? Aileler olarak tek talebimiz adalet ve sorumluların birer birer hesap vermesidir.”