Ailelerin tepki göstererek salonu terk ettiği duruşma 5 Ekim 2022 tarihine ertelendi.

Davada kazanın yaşanmasında kusurlu bulunan Demiryolu Bakım Müdürü Turgut Kurt, Yol Bakım ve Onarım Şefi Özkan Polat, Hat Bakım ve Onarım Memuru Celaleddin Çabuk ile TCDD bünyesinde çalışan ve mayıs ayındaki yıllık umumi muayene raporunda imzası bulunan Köprüler Şefi Çetin Yıldırım, 'taksirli ölüme ve yaralanmaya neden olmak suçundan 2'şer yıldan 15'er yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor.

Çorlu Tren Katliamı Aileleri bugünkü duruşmaya, "Çorlu Tren Katliamının 4. Yılına yaklaşırken, 25 canımızın ölümüne neden olan asli sorumlular halâ yargı önüne çıkarılmadı" diyerek çağrı yapmıştı.

25 kişinin hayatını kaybettiği faciada, aileler duruşma öncesi polis kordonunda yürüyüş yaptı. CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, TİP Milletvekili Ahmet Şık'ın da katıldığı yürüyüşte "Hak, hukuk, adalet kaza değil cinayet" sloganları atıldı.

Davanın görüldüğü Çorlu Halk Eğitim Merkezi'nde önünde açıklama yapan aileler Gezi Davasında 18 yıl hapis cezası verilen davanın avukatlarından Can Atalay'ı da anarak, Atalay'ın fotoğrafının olduğu dövizler taşıdı.

Yapılan açıklamada, "Bu memlekette maalesef hak arama mücadelesinin bedeli var. Bu bedeli aileler, avukatlar hep birlikte ödüyoruz. Bir gün biliyoruz ki katiller de bedel ödeyecek."

Duruşmada ilk olarak söz alan Avukat Evren İşler, "Avukat Can Atalay müdafi olarak da söz alıyorum. Dilekçemizde detaylı olarak yazmıştık, meslektaşımız Av. Can Atalay Silivri Cezaevinde tutuklu. Kendisi tutuklu, hükümlü değil. Avukatlık kanunu uyarınca kendisinin avukatlık yapmasının önünde bir engel yok. Burada olmamasından anlıyoruz ki zımnen reddettiniz. Hala SEGBİS'le bağlayabilirsiniz. Biz bu aşamada celseye ara verilmesini ve Av. Can Atalay'ın duruşmasına katılmasını talep ediyoruz" dedi.

NE OLMUŞTU?

İstanbul Halkalı'dan Edirne Uzunköprü'ye giden "hızlandırılmış" tren, 8 Temmuz 2018'de Tekirdağ'ın Çorlu ilçesine bağlı Sarılar'da devrildi. Kazada 25 kişi yaşamını yitirdi, en az 300 kişi yaralandı.

Kazanın yaşandığı alanda iki yıl sonra, 16 Temmuz 2020'de, bilirkişi heyetince keşif yapıldı. Zira kaza günü keşif yapan heyetin taraflı olduğu ailelerce ve avukatlarca davanın tüm duruşmalarında belirtildi.

Söz konusu heyet, olayın yaşandığı günün gecesinde, henüz yaşamını yitiren yurttaşların cansız bedenleri devrilen vagonların altından çıkarılmamışken, helikopterle olay yerine gitti. Hemen ertesi sabah da olay yerine taş taşındı ve alan "düzenlendi."

Kazaya ilişkin davada ise Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) 1. Bölge Müdürlüğü'nde görev yapan Demiryolu Bakım Müdürü Turgut Kurt, Yol Bakım ve Onarım Şefi Özkan Polat, Köprüler Şefi Çetin Yıldırım ve Hat Bakım ve Onarım Memuru Celaleddin Çabuk yargılanıyor. Dört sanığın, "taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olmak" suçundan 2'şer yıldan 15'er yıla kadar hapsi isteniyor.

Kazada yaşamını yitiren yurttaşların adları şöyle: Ersen Gül, Serhat Şahin, Melek Tuna, Ayşe Başaran, Ergün Kerpiç, Hakan Sel, Oğuz Arda Sel, Özge Nur Dikmen, Gülce Dikmen, Sena Köse, İrfan Kurt, Mavinur Tiflizden, Bahar Koçman, Yağmur Laçin, Özcan Cesur, Derya Kurtuluş, Beren Kurtuluş, Emel Duman, Bihter Bilgin, Ömer Alperen Can, Seyfi Ergül, Zübeyde Seven, Gani Kartal ve Rubize Kartal.

Kaynak: Bianet