Çorlu'da 8 Temmuz 2018’de meydana gelen ve 7'si çocuk 25 kişinin yaşamını yitirdiği, 340 kişinin yaralandığı tren katliamı ile ilgili davanın 7. duruşması bugün Çorlu Halk Eğitim Merkezinde görüldü. Dava 7 Eylül 2021 Salı gününe ertelendi.

Duruşmada söz alan müştekiler ve müşteki avukatları, son bilirkişi raporunun tespitlerini işaret ederek dönemin TCDD Genel Müdürü ve Ulaştırma Bakanının yargılanmasını talep etti.

Tren katliamında oğlunu kaybeden Mısra Sel'in avukatı, mahkeme heyetinin şimdiye kadar sergilediği tutuma tepki göstererek "2 buçuk yılı kaybettik. Son bilirkişi raporundan sonra mahkemenin seyri değişmiştir artık. Heyet neredeyse kusurlunun kim olduğunu bilirkişinin tespit etmesini istedi. Oysa sanıkların kim olduğunu mahkeme heyeti belirler. Raporda belirtilen kusurlar şahsi değildir, sistemsel ve kurumsaldır. Ancak sorumluluk şahsidir. Biz ek iddianeme hazırlanarak dönemin TCDD Genel Müdürü ve Ulaştırma Bakanının sanık olarak dinlenmesini talep ediyoruz” dedi.

Daha sonra söz verilen sanık avukatları ise bilirkişi raporunda bahsedilen kusurların giderilmesinin müvekkilinin sorumluluğunda ve görev tanımı içinde olmadığını öne sürerek TCDD’nin birçok başvuruya cevap vermediğini ve gerçekleri gizlediğini dile getirdi.

Mahkeme heyeti duruşmayı 7 Eylül 2021 tarihine erteledi.

DURUŞMA ÖNCESİ AİLELER ADALET TALEP ETTİ

Duruşma öncesi Santral Durağında toplanan aileler ve destekleyicileri pankart açıp yürüyüş yaparak duruşmanın yapılacağı salona geldi.

Yürüyüş sırasında sık sık "hak hukuk adalet, kaza değil cinayet" sloganları atıldı. Mahkeme salonu önünde bir açıklama yapan tren katliamı mağdurları, sorumluların hakettikleri cezayı almasını istedi.

Katliamda hayatını kaybeden 14 yaşındaki Bihter Bilgin'in annesi, duruşma öncesi yaptığı konuşmada son bilirkişi raporlarının sorumlu olarak TCDD'yi işaret ettiğini vurguladı ve şunları söyledi:

Adaletsizce süren bir adalet savaşımız var. Bugün burada bize adaleti verecek olan insanların son bilirkişi raporunu görmesini istiyorum. Bu sabah uyandığımda dediğim tek şey bugün bir mucize olsun ve adalet bizi bulsun! Mahkemeye 3 yıl sonra ek bilirkişi raporu ulaşmış, demiryolundaki menfezlerin yeterli olmadığı, gerekli sayıda yol ve geçit kontrol memuru çalıştırılmadığı belirtilmişti. Raporda TCDD Genel Müdürlüğü Ar-Ge Birimi, Merkez ve 1’inci Bölge Demiryolu Emniyet ve Risk Yönetimi müdürlüklerinin asli sorumlu olduğuna da vurgu yapılmıştı.

Kaynak: Evrensel