Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde 25 kişinin hayatını kaybettiği, 340 kişinin yaralandığı tren kazasına ilişkin olarak "taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma" suçundan haklarında kamu davası açılan TCDD görevlisi 4 sanık, çarşamba günü hâkim karşısına çıkacak. Sanıkları hakkında 2 yıl ila 15 yıl arasında hapis cezası isteniyor. Makinistler ve TCDD’nin üst yönetiminde yer alan kişiler hakkında ise kovuşturmaya yer olmadığı kararı verildi. Kazada ölenlerin aileleri, yaralananlar ve avukatlar, kendilerine destek verilmesi için herkesi duruşmanın yapılacağı gün Çorlu Adliyesi önüne davet etti.

"Kazanın meydana gelmesinde asli kusurlu" bulunan TCDD 1'inci Bölge Müdürlüğü Halkalı 14'üncü Demir Yolu Bakım Müdürlüğü Demir Yolu Bakım Müdürü Turgut Kurt, Çerkezköy 143 Yol Bakım Şefliği Yol Bakım ve Onarım Şefi Özkan Polat, Köprüler Şefi Çetin Yıldırım ve Hat Bakım Onarım Memuru Celaleddin Çabuk, Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında hazırlanan iddianameyi kabul eden Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesince 3 Temmuz Çarşamba günü yargılanmaya başlayacak.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi de Çorlu tren faciasında yakınlarını kaybedenlere ve yaralananlara bir yıldır ne yardım yapıldığını ne de tazminat verildiğini belirterek konuyu TBMM gündemine taşıdı. İlgezdi, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turan’a, “Hayatını kaybeden 25 yurttaşımızın ailelerine ve yaralanan 340 yurttaşımıza maddi ve manevi tazminat verilmesi için bir çalışma yapılmakta mıdır” sorusunu yöneltti. 

KAZA ORANLARI ARTTI

Cumhuriyet'ten Mahmut Lıcalı'nın haberine göre İlgezdi, süreçle ilgili hazırladığı soru önergesinde son 5 yılda demiryolu kazalarında ölenlerin sayısının yüzde 69 arttığına dikkat çekti.

İlgezdi, 2018 yılında 2017’ye göre demiryolu kaza sayısının yüzde 34, demiryolu kazalarında yaşamını yitirenlerin sayısının ise yüzde 85 oranında arttığına dikkati çekerek, “2018 yılında yaralı sayısı da yüzde 113 oranında artmıştır. 2018 yılında, bir önceki yıla göre, trenlerin kişilere çarpma oranlarında da yüzde 88 düzeyinde bir artış yaşanmıştır” görüşünü dile getirdi. 

Çorlu tren faciasında 25 yurttaşın yaşamını yitirdiğini, 340 yurttaşın yaralandığını anımsatan İlgezdi; üzerinden bir yıla yakın süre geçmesine karşın faciayla ilgili duruşmanın hâlâ yapılmadığına dikkat çekti. İlgezdi; bir yıllık süre içerisinde TCDD tarafından yakınlarını kaybedenlere maddi ve manevi bir tazminat teklifi dahi yapılmadığını belirterek Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turan’a şu soruları yöneltti:

Demiryolu kaza istatistiklerine bakıldığında ölü ve kaza sayılarında feci artışın sebepleri nelerdir?

Bu kazaları ve ölüm oranlarını azaltmak için TCDD neden bir çalışma yapmamaktadır?

Çorlu tren faciası iddianamesinde kusuru bulunduğu iddia edilen kaç TCDD çalışanı vardır?

Yakınlarını kaybedenlere ve yaralananlara 1 yıla yakın süredir bir yardım yapılmadığı, bir tazminat teklifi dahi sunulmadığı düşünüldüğünde, yaşanan mağduriyeti hafifletmek için TCDD bir şeyler yapacak mıdır?

Hayatını kaybeden 25 yurttaşımızın ailelerine ve yaralanan 340 yurttaşımıza maddi ve manevi tazminat verilmesi için bir çalışma yapılmakta mıdır?