Tekirdağ Çorlu’da 8 Temmuz 2018 tarihinde 25 kişinin öldüğü, 300’ün üzerinde kişinin yaralandığı 'tren kazası'na ilişkin açılan davanın 9’uncu duruşması 25 Ocak Salı günü Çorlu 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

“Taksirle ölüme sebebiyet verme” suçlamasıyla dört sanığın tutuksuz yargılandığı davanın 16 Mart 2021 tarihindeki 7’nci duruşmasında mağdur avukatları TCDD üst yönetiminin de yargılanmasını ve soruşturmanın genişletilmesini talep etti ve mahkemeye bir isim listesi sundu. Avukatların bu talebini kabul eden mahkeme heyeti, Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi. Soruşturmanın Savcı Galip Özkurşun tarafından yeni suç duyurusu doğrultusunda genişletilerek, mevcut tefrik dosyası üzerinden yürütülmeye devam etmesi bekleniyordu.  

Serkan Alan'ın Gazete Duvar'da yer alan ahberine göre, tefrik dosyasına (Davaların ayrılması ya da davalarla ilgili işlemlere ayrı şekilde devam edilmesi) bakan Savcı Özkurşun’un mahkemenin suç duyurusuna rağmen aylar boyunca TCDD üst yönetimindeki pek çok ismin ifadelerini almadığının ortaya çıkmasının ardından mağdur ailelerin avukatları, duruşma savcısı hakkında suç duyurusunda bulunulmasını talep etti. Mahkeme heyeti 7 Eylül’deki 8’inci duruşmada savcı Özkurşun hakkındaki suç duyurusu talebini kabul etti.

Çorlu ailelerinin adalet talebini dile getirdiği dokuzuncu duruşma öncesinde, sorumluların genişlemesi beklenen tefrik dosyasına bakan Savcı Özkurşun’dan dosyanın alındığı ortaya çıktı. Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı, tefrik dosyasını suç duyurularına konu olan Özkurşun’dan alarak savcı Fatma Top’a verdi.

YENİ DAVANIN MEVCUT DAVAYLA BİRLEŞTİRİLMESİ BEKLENİYOR

Çorlu tren kazasına ilişkin savcılığın, ana yargılama dışında devam eden tefrik soruşturma dosyasına dair yeni bir iddianame hazırlaması, bu iddianamenin de mahkemece kabul edilmesi talep ediliyor. Savcılığın hazırlaması beklenen yeni iddianamenin kabul edilmesiyle iki dosyanın birleştirilmesi kararı mahkemece verilebilecek ve TCDD üst yöneticilerinin de yargılanmasının önü bu sayede açılacak.

‘SAVCI ÖZKURŞUN’LA SORUŞTURMANIN DEVAM EDEMEYECEĞİNİ GÖRÜYORDUK’

Tefrik soruşturmasını yürütürken dosyanın elinden alındığı savcı Galip Özkurşun hakkında yapılan suç duyurularından bugüne dek sonuç çıkmadı. 

Özkurşun’dan dosyanın alınarak başka bir savcıya verilmesini değerlendiren mağdur ailelerin avukatlarından Selvi Yüzbaşıoğlu’na göre bu değişiklik “normal şartlarda” istedikleri bir şey değil. Taleplerinin savcılığın soruşturmayı etkin yürütmesi olduğunu, mağdur ailelerin sabrının kalmadığını ifade eden Avukat Yüzbaşıoğlu şunları söyledi: “Asıl istediğimiz savcının soruşturmayı etkin yürütmesi. Soruşturmanın sağlıklı yürütülebilmesi ve asli sorumlulara ulaşılabilmesi. Biz savcı Galip Özkurşun ile birlikte soruşturmanın devam edemeyeceğini zaten görüyorduk. Etkin bir soruşturma yürütmüyordu. TCDD üst yöneticilerinin ifadelerini ısrarla almadı. Şimdi dosya bir başka bir savcıya devredildi. Bu durum bizim için zaman açısından kayıp olarak geçti. Bu duruşmaya kadar soruşturmanın tamamlanıp yeni isimlerin gelmesi gerekiyordu. Umarız bu yeni savcı ailelerin beklentisini adalet talebini karşılayan bir soruşturma yürütür.”

DOKUZUNCU DURUŞMADA NE OLACAK?

Avukat Selvi Yüzbaşıoğlu’na göre tefrik dosyasının savcısında yapılan değişikliğin yakın bir tarihte olması nedeniyle 25 Ocak’taki dokuzuncu duruşmada yeni savcının soruşturmayı tamamlaması beklenmiyor. Dokuzuncu duruşmada, genel olarak yargılama sürecindeki eleştirilerini dile getireceklerini belirten Yüzbaşıoğlu, “Yargılamanın uzaması, etkin soruşturma yapılmaması ile ilgili eleştirilerimizi sunacağız. Bu dosya savcılığı bekliyor. Savcılığın işlemi olmadan şu anda bu aşamada dosyanın ilerleyeceği bir yer kalmadı. Daha çok eleştirilerimizi yönelteceğimiz bir celse olacak” diye konuştu. 

ANA DAVADA KİMLER YARGILANIYOR?

Çorlu Tren Katliamı’nın devam eden ana davasında TCDD 1’inci Bölge Müdürlüğü Halkalı 14’üncü Demiryolu Bakım Müdürü Turgut Kurt, Çerkezköy 143 Yol Bakım Şefliği Yol Bakım ve Onarım Şefi Özkan Polat, Köprüler Şefi Çetin Yıldırım ve Hat Bakım Onarım Memuru Celaleddin Çabuk “taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma” suçlamasıyla yargılanıyordu. Davanın sekizinci duruşmasında mahkeme, tutuksuz yargılanan dört sanığa “Olası kastla insan öldürme” suçlamasını yöneltti ve ek savunma istedi. 

TEFRİK DOSYASINDA KİMLERİN İSMİ VAR?

Haklarında suç duyurusunda bulunulan ve tefrik soruşturmasında yer alan katliamın gerçekleştiği dönemki TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın, ile yardımcıları İsmail Çağlar, İsmail H. Murtazaoğlu ve Mustafa Çavuşoğlu’nun da aralarında bulunduğu toplam 26 TCDD yöneticisi şu şekilde: 

-AR-GE/DERY Daire Başkanı Erol Tuna Aşkın

-Bölge Demiryolu Emniyet ve Risk Yönetimi Müdürü Cemal Yaşar Tangül

-TCDD Demiryolu Bakım Dairesi Başkanı Fahrettin Yıldırım

- TCDD İnsan Kaynakları Daire Başkanı Korkmaz Koçer

-TCDD Demiryolu Yapım Daire Başkanı Başar Kahraman

-DATEM İşletme Müdürü Güven Kandemir

-TCDD Demiryolu Modernizasyon Daire Başkanı Hasan Hüseyin Güney

-TCDD Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürü Veysi Kurt

- TCDD Taşımacılık A.Ş. G.M Yardımcısı Erol Arıkan

-TCDD Taşımacılık A.Ş. Yolcu Daire Başkanlığı Erol Aslan

-TCDD 1. Bölge Müdürü Nihat Aslan

-TCDD 1.Bölge Müdür Yardımcısı Muammer Levent Meriçli

- TCDD 1.Bölge Müdür Yardımcısı Halil Korkmaz

- TCDD 1. Bölge Demiryolu Bakım Müdürü Mümin Karasu

-TCDD 1. Bölge Demiryolu Bakım Müdür Yardımcısı Levent Kaytan

-TCDD 1. Bölge Demiryolu Bakım Müdür Yardımcısı Nizamettin Aras

- TCDD 1. Bölge Demiryolu Bakım Servis Müdür Yardımcısı Vekili Mehmet Özekmek

-TCDD 1. Bölge Müdürlüğü Demiryolu Bakım Servis Müdür Yardımcısı Vekili Ali Başpınar

-Devlet Demir Yolları İşletmesi Yönetim Kurulu’nun 27.06.2008 tarih ve 11/132 sayılı kararında ve 02.06.2010 tarih ve 11/78 sayılı kararında imzası bulunan Süleyman Karaman, Talat Aydın, Şükrü Kutlu, Ümit Ulvi Canik.