Eski İngiltere İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, Times Radio'ya verdiği demeçte, NATO gibi askeri ittifakların dünya barışı için bir tehdit oluşturabileceğini ve eninde sonunda feshedilmesi gerektiğini söyledi.

Ukrayna savaşı konusunda NATO'yu suçlamadığını belirten Corbyn, tarihsel bağlama da dikkatlice bakmak zorunda olduklarını vurguladı.

Corbyn, "Eninde sonunda tüm askeri ittifakları dağıtmaya başladığımız bir dünya görmek isterdim. Soru şu olmalı: Gelecekte barışı sağlamanın en iyi yolu nedir? Daha fazla ittifakla ve daha fazla askeri birikimle mi bunu yapacağız?" dedi.

NATO'nun hemen rafa kaldırılmayacağını söyleyen eski vekil, insanların Ukrayna'daki durumun sonrasındaki sürece bakmaları gerektiğini de sözlerine ekledi.

Corbyn, "Kendinize şu soruyu sorun: askeri ittifaklar barış getirir mi? Yoksa gerçekten birbirlerini cesaretlendirip daha büyük bir tehlike mi oluştururlar?" ifadelerini kullandı.

Eski İşçi Partisi lideri ayrıca, NATO'nun geçen yıla kadar Rusya ile güvenlik müzakereleri yürüttüğünü, şu an çok daha derin ve kapsamlı bir güvenlik müzakeresi görmek istediğini söyledi.

Şu anda başbakanlık yapıyor olsaydı Ukrayna'nın kendini savunma hakkını destekleyeceğini belirten Corbyn, yine taraflar arasındaki diyaloğu geliştirmeye odaklanacağını belirtti.

Corbyn, Zelenskiy'i destekleyip desteklemediği yönünde gelen bir soruya ise, "Onunla hiç tanışmadım. Bilmiyorum. Ancak iyi konuştuğunu düşünüyorum ve buna hayranım" ifadelerini kullandı.