'Çoklu baro' düzenlemesinin TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmeleri başladı. Genel Kurul'a yarın getirilmesi planlanan teklife dair AKP grubu önerge vererek bugün görüşülmesini istedi.

Artı Gerçek Derya Okatan’ın haberine göre, Bu önergeye dair konuşan AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan, Avukatlık Kanun Teklifi’nin 'çoklu baro' başlığıyla özetlenmesinin doğru olmadığını söyledi.

"Bu demokratik baro adımında, reform adımında ciddi bir teklif, önemli bir teklif" diyen Turan, şöyle devam etti:

"Bu teklifin içeriğinde aslında çok önemli düzenlemeler varken sadece üç büyükşehiri ilgilendiren, tırnak içerisinde tüm Anadolu illerinin bazı büyükşehirlerin tahakkümümden kurtulmasını sağlayacak, eşit temsili sağlayacak bir düzenleme olmasına rağmen sanki sadece bölünüyoruz, parçalanıyoruz tarzı hak etmediği bir ithamla karşılaşılmasını doğru bulmuyorum."

Baro başkanlarının Adalet Komisyonu'na alınmaması eleştirilerine yanıt veren Turan, "Bunlar doğru bilgiler değil" dedi.

3 başkanın katılması önerilerinin kabul edilmediğini söyledi. Bu sırada CHP ve HDP sıralarından bu bilgilerin doğru olmadığı yönünde itirazlar geldi.

Baro başkanlarını hedef alan Turan, "Şu anki baro başkanlarının birçoğunun yaptığı gibi Diyanete hakaret ederse, Anadolu ruhuna ihanet ederse, DHKP-C'nin -bazıları için söylüyorum- sözcüsü gibi davranmaya devam ederlerse…" ifadelerini kullandı.

ÖZKOÇ: BARO BAŞKANI SİZİ ELEŞTİRİRSE BAROYU TÜMDEN DEĞİŞTİRİYORSUNUZ

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, Turan'ın eşit temsiliyet iddiasına şöyle yanıt verdi:

"Ardahan Barosunda 46 avukat var 4 delege belirleyecek, Antalya Barosunda 4 bin 600 avukat var 4 delege belirleyecek. Rize Barosunda 178 avukat var, 4 delege belirliyor. İzmir Barosunda 9 bin 600 avukat var 5 delege belirliyor. Gazeteci sizi eleştirirse hapsediyorsunuz, akademisyen sizi eleştirirse hapsediyorsunuz, baro başkanı sizi eleştirirse baroyu tümden değiştirmeye çalışıyorsunuz. Peki, bunun sonu nereye gidecek? Cezaevlerini doldurdunuz, burada karar aldık boşalttık, şimdi tekrar doldurmak için elinizden geleni yapıyorsunuz"

'BİR GÜN SİZ, BU ÜLKENİN ADLİ MAKAMLARININ KARŞISINDA HESAP VERECEKSİNİZ'

Kanun teklifleri Meclis'te görüşülürken muhataplarının dinlendiğini hatırlatan Özkoç, ancak baro başkanlarının kapının önünde günlerce sefil bir şekilde tutulduğunu söyledi.

Özkoç, "Ve diyorsunuz ki '3 kişiyi davet ettik temsilen, kabul etmediler. Biz de onları cezalandırıyoruz, dinlemiyoruz', bunların hiçbir tanesi doğru yaklaşımlar değildir. Bizlerin, hepimizin birinci gündemi Türkiye'nin ekonomisidir, işsizliktir, yoksulluktur, Türkiye'de yapılan hukuksuzluktur, insanlarımızın cezaevine gönderilme nedenidir, işçilerimizin ölümüdür, pandemidir. Bunlarsa, ben daha önceki konuşmamda yaptığım gibi, 'Sosyal medyayı nasıl sustururuz?' 'Gazeteciyi nasıl sustururuz?' 'Avukatı nasıl sustururuz?' Onlar konuşacak, bir gün siz, bu ülkenin adli makamlarının karşısında hesap vereceksiniz" ifadelerini kullandı.

OLUÇ: SİZ AKP’YE BARO KURUYORSUNUZ

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, konunun birinci dereceden muhatabı olan baro başkanlarının Meclisin kapısında bekletildiğini ifade ederek, "Sayın Turan, şimdi, siz diyorsunuz ki, pandemi… Ya, yani, el insaf! Plan ve Bütçe Komisyonunun o salonunda 100 kişiden fazla milletvekili dip dibe oturduk dört gün boyunca, pandemi yok muydu o zaman? Bir tek, baro başkanlarını içeri davet edince mi pandemi gündeme geliyor? Doğru değil bu. Konunun birinci dereceden muhatabı olanları dinlemek istemediniz, onun için almadınız baro başkanlarını içeri" diye konuştu.

Kanun teklifinin Anayasa'ya aykırılık teşkil ettiğini ifade eden Oluç, şöyle devam etti:

"Aslında yapılmak istenen ortada, çok açık. Adalet ve Kalkınma Partisi'nin baroları yok. Siz, Adalet ve Kalkınma Partisi'ne baro kuruyorsunuz. Bu teklif budur. İki: Adalet ve Kalkınma Partisinin Türkiye Barolar Birliğinde yeterince delegesi, temsili yok. Siz, kanun çıkartarak Türkiye Barolar Birliğinde, Adalet ve Kalkınma Partisine delegasyon yaratıyorsunuz, yapmak istediğiniz bu. Siz istiyorsunuz ki hukukun üstünlüğünden bahsetmesin barolar. Siz istiyorsunuz ki barolar insan hakları ve özgürlüklerinden bahsetmesin. Siz istiyorsunuz ki sizin iktidarınıza biat eden barolar olsun. Böylece insan hakları, hukuk, demokrasi dendiği zaman sizin söylediklerinizden farklı bir şeyi hiç kimse söylemesin, işte bunun düzenlemesini yapıyorsunuz. Uyumlu barolar, uyumlu avukatlar yaratma projesidir esas olarak bu."

AKP'nin grup önerisinin kabul edilmesinin ardından kanun teklifinin görüşmelerine geçildi.

ANAYASA'YA AYKIRILIK İDDİASI KABUL EDİLMEDİ

Ancak CHP grubu, teklifin Anayasa Komisyonu'na gelmeden önce milletvekillerine geç dağıtıldığını ve yeterli hazırlık süreci olmadığını belirterek, kanun teklifinin Komisyona iadesini talep etti.

Meclis Başkanvekili Celal Adan, "Komisyon görüşmelerindeki usule ilişkin aykırılık iddiaları ile teklifin Anayasa'ya aykırılık iddialarını değerlendirme görev ve yetkisini haiz makam Genel Kurulun bizatihi kendisidir; ayrıca başvuru yapılması durumunda Anayasa Mahkemesidir" diyerek, talebi kabul etmedi.

Bunun üzerine CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel teklifin Anayasa’ya aykırı olduğunu belirterek, usul tartışması açtı.

HDP Ağrı Milletvekili Abdullah Koç, kanun teklifinin eşitlik ilkesi dahil Anayasa’nın birden fazla maddesine aykırı olduğunu söyledi.

AKP İstanbul Milletvekili Mehmet Doğan Kubat, Adalet Komisyonu’nun Anayasaya aykırılık incelemesi yaptığını ve aykırılık teşkil etmediği sonucuna ulaştığını söyledi.

CHP'li Özgür Özel, anayasa aykırılık iddiasında iç tüzüksel eksiklik olduğunu söyledi. Özel, "Yapılan iş istismarcı bir iç tüzük yorumu" dedi.

Meclis Başkanvekili Celal Adan, Adalet Komisyonunun anayasaya aykırılık görmemesini gerekçe göstererek talebi kabul etmedi.