Besin alerjileri özellikle bebeklik döneminde sık görülebilir. İnek sütü alerjisi de besin alerjisinin bir türüdür.

Herhangi bir besinin alındıktan sonra bağışıklık sistemi tarafından yanlışlıkla yabancı olarak tanınıp buna karşı değişik mekanizmalarla vücudun reaksiyon göstererek alerji belirtilerinin ortaya çıkmasına çocuklarda Besin Alerjisi denir.

Besin alerjisi Nedir?

Herhangi bir besinin alındıktan sonra bağışıklık sistemi tarafından yanlışlıkla yabancı olarak tanınıp buna karşı değişik mekanizmalarla alerji belirtilerinin ortaya çıkmasıdır.

Besin alerjisi genellikle 1-2 yaşından önce görülmektedir ve 3 yaş altında görülme sıklığı %6 iken yetişkinlerde bu sıklık %1-2 civarındadır.

Çocuklarda En Sık Rastlanan Besin Alerjisi

Her besinin alerjik reaksiyonlara neden olması mümkün olmakla birlikte tüm alerjik besin reaksiyonlarının % 90’ından 8’i temel besin sorumludur. Bunlar süt, yumurta, yer fıstığı, soya, buğday, ağaç fıstıkları (ceviz, badem, Antep fıstığı, vs), balık ve kabuklu deniz hayvanlarıdır.

Besin alerjisi bazı şikayetler ile tespit edilebilir.

Besin alerjisi belirtileri besin alımından sonra ağız etrafında kızarıklık, yüzde veya vücutta kızarıklık, kaşıntı, dil ve dudakta şişme, egzama belirtileri sıklıkla görülen belirtilerdir. Bu belirtilerden başka akciğerde hırıltı, öksürük, nefes sıkışması, burun akıntısı, burun tıkanıklığı kanlı kaka, kabızlık, kusma, şiddetli gaz ağrısı ve alerjik şok belirtileri gibi birçok belirtilere neden olabilir.

Çocuklarda Besin Alerjisi Düzelir mi?

Besin alerjisi saptanan çocukların besin alerjisinin düzelip düzelmeyeceği çok merak edilir. Besin alerjisi genellikle düzelir ancak düzelip düzelmeyeceği konusunda önemli ip uçları vardır. Besin alerjisinin düzelmesini etkileyen birçok faktör vardır.

Besin Alerjisinin Düzelmesini Etkileyen Faktörler

-Alerjik besinin cinsi

-Kaç çeşit gıdaya alerji olduğu,

-Kaç yaşında teşhis konulduğu,

-Teşhis konulduğunda besin alerjisinin şiddeti,

-Astım ve alerjik nezlenin birlikte olup olmadığına göre değişmektedir.

Süt yumurta, soya ve buğdaya alerji düzelme şansı yüksekken fıstık, balık ve deniz ürünlerine alerji düzelme şansı düşüktür.

Teşhisi ve Tedavisi Kimler Tarafından Yapılmalı?

Çocuklarda besin alerjisi teşhisini çocuk alerji uzmanı yapmalı ve en az 6 ayda bir mutlaka yeniden görmelidir. Düzenli takip ve tedavi ile mutlu sonu yakalayabiliriz.  5 yaşına kadar besin alerjisi %80-90 düzelmektedir. 5 yaşına kadar düzelme görülmeyen çocuklarda daha önemli bir süreç bizi beklemektedir. Bu nedenle erken teşhis ve tedavi önemlidir.

Kaynak: https://istanbulalerjimerkezi.com.tr/