Aşırı kilolar, sigara ve içki kullanımı, hormonal dengedeki bozukluklar veya böbrek hastalıklarının yol açabileceği yüksek tansiyon hastalığının çocukluktaki hareketli bir yaşamla ciddi oranda önlenebileceği savunuluyor.

İsveç’te 1969 ve 1997 yılları arasında 1,5 milyon kişinin çocukluk ve ergenlik dönemlerine ait verilerinin analizi sonucu, küçük yaştaki hareketliliğin ileri yaşlarda yüksek tansiyon riskini düşürdüğü görüldü.

Bu süre boyunca çocukların vücut endeksinden kas yapılarına ve fiziki dayanıklılığına kadar veriler kayıt altına alındı.

Araştırma sonucuna göre, çocuk yaşta daha az hareketli olan veya spora dayanıksız olan bireylerin ileriki yaşlarda daha fazla yüksek tansiyon riski taşıdıklrı görüldü. Bu durum, ileriki yaşlarda normal kiloya sahip olan bireylerde de aynı idi.

Aşırı kilolu ve aynı zamanda kötü bir kondisyona sahip olan bireylerde ise kaslarda görülen hipertoni hasatalığına yakalanma oranının 3-4 kat daha fazla olduğu da anlaşıldı.

Ancak araştırmada kas yapısı ile yüksek tansiyon hastalığı arasında herhangi bir bağ tespit edilemedi.

Araştırmaya göre, çocuk ve ergen yaşta yüzme, koşma veya bisiklet sürme gibi aktivitelerin hipertoni hastalarında dahi normal tansiyon düzeyine sahip olmalarına yardımcı oluyor.

Uzmanlar, ebeveynlerin çocuklarını 3 yaşından itibaren düzenli olarak tansiyon testi yaptırmalarını önerirken, yüksek tansiyonun küçük yaşlarda dahi herhangi bir semptom göstermeden oluşabileceği uyarısında bulunuyor.