Şırnak’ın Cizre ilçesinde son günlerde korona virüsü vakaları artış gösterdi. Hastaneye giden çoğu hasta ‘yer olmadığı’ gerekçesiyle çevre il ve ilçelere gönderiliyor.

Şırnak Tabip Odası Başkanı Serdar Küni üyelerinden aldıkları bilgiye göre ilçede vaka sayılarında bayramdan sonra ciddi bir artış yaşandığını söyledi.

HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir ise,  konuyu Meclis gündemine taşıyarak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

TABİP ODASI: SAĞLIKLI BİLGİ ALAMIYORUZ

Bayram tatilinin ardından Cizreliler hastaneye koştu. Bölgede çalışan hekimlerin anlattığına göre bayram tatilinden önce vaka sayılarının en az olduğu ilçelerden biri olan Cizre’de şu an hastalık ciddi derecede artış göstermiş durumda.

Şırnak Tabip Odası Başkanı Serdar Küni, “Ne Şırnak İl Sağlık Müdürlüğü ne de Şırnak İl Pandemi Kurulu halka bilgi vermiyor” dedi.

Küni ilçedeki gelişmeleri şöyle anlattı:

“Verilere ulaşma noktasında sorunlar yaşıyoruz. Sağlıklı veri alamıyoruz. Yereldeki kaynaklarımızdan ve üyelerimizden bilgiler alıyoruz. Bayram öncesi 80 vaka varken bu sayının 400’lere çıktığını biliyoruz. Vaka sayıları özellikle tedbirlerin gevşetilmesi ile artış gösterdi. İlçenin yaklaşık 150 bin nüfusu var. İlçedeki tek hastanenin kapasitesi ise 150 yataklı. Test sonucu pozitif çıkan çoğu hasta, ilçeye yakın olan İdil, Batman gibi yerlere sevk edildi. Küni hastane kapasitesiyle ilgili de şunları söyledi: “Aldığımız bilgiye göre Şırnak merkezde ve Cizre’de karantina bölgeleri için hazırlıklar başladı. Özellikle Cizre’de hastanenin kapasitesinin dolduğu, hastaların başka hastanelere sevk edildiğini duyduk. Günlük ne kadar test yapılıyor, kimlere test yapılıyor? Bu soruların yanıtı maalesef bilmiyoruz.”

‘SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI UYGULANSIN’

Konuyla ilgili konuştuğumuz çoğu Cizreli ise salgının kentte panik havası oluşturduğunu ve bu konuda yeterli önlemlerin alınmadığının altını çizdi. Ailesinden birkaç kişinin test sonucunun pozitif çıktığını söyleyen bir Cizreli, “İlçemiz sokağa çıkma yasaklarıyla ünlü bir kent. Bu süreçte sokağa çıkma yasağı uygulanmalı. Çünkü insanlar işe gidip geliyor. Sokaklar insanlarla dolu. Zaten hastanemizin kapasitesi de belli. Doktor sayımız da… Bu durumda yetkililerin acilen ilçemizde önlem almasını istiyoruz” dedi.

‘DURUMUN BU NOKTAYA GELMESİ…’

HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir de devlet hastanesinin yetersiz kalmasından dolayı ilçe merkezindeki bir okulun hastaneye dönüştürüldüğünü söyledi. İmir, enfekte olmuş hastaların başka şehirlere sevk edildiğini de ifade ederken şöyle devam etti:

“Birincil görevi yurttaşların yaşamsal haklarını korumak olan hükümet yetkililerinin Şırnak’ın Cizre ilçesinde hastanelerde yer kalmayıp okulların hastaneye dönüştürülmesine varacak kadar vahimleşen durumu, görmezden gelerek herhangi bir tedbire başvurmaması oldukça düşündürücü. Durumun bu noktaya gelmesindeki tedbirsizlikler bir yana, bu denli kritik bir durumda dahi önlem alınmaması sistematik olarak bölge halkının cezalandırıldığının kanıtı. Ne olursa olsun, nasıl düşünürse düşünsün insanların bu denli insafsızlaştığını kabul etmiyoruz.”

KOCA’YA SORULAR…

Gazete Duvar’dan Hacı Bişkin’in haberine göre İmir, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi. İmir verdiği önergede Koca’nın şu sorulara yanıt vermesini istedi:

1- Ülkenin batısında yasaklar, tedbirler uygulanırken ülkenin doğusunda durumun bu hale gelmesine göz yumulması hangi yaklaşımın getirisidir? Vakalar her gün artmasına rağmen hangi gerekçelerle normalleşme süreci başlatılmaktadır?

2 – Cizre ve çevre ilçelerde kaç tane pozitif vaka bulunmaktadır? Pozitif vakaların kaç tanesi yaşamını yitirmiştir? Vakaların artış göstermesindeki sebepler nelerdir?

3 – Kişi başına bir güvenlik görevlisi düşen Cizre’de önlemlerin daha sıkı alınmamasının amacı nedir? Her fırsatta sokağa çıkma yasağı uygulanan Cizre’de salgın sürecinde neden uygulanmamaktadır?

4 – Her gün onlarca şüpheli hastanın karantinaya alınmamasının sebebi nedir? Test sonuçları iki gün sonra gelmesine rağmen bu insanlar tekrar evlerine gönderilerek virüs’ün daha çok yayıldığının farkında değil misiniz?

5 – Şırnak’ın Cizre ve diğer ilçelerindeki vaka sayısı ve artış sebepleri bakanlığınıza bildirilmiş midir? Valilik ve kaymakamlıkların aldığı önlemlerden haberdar mısınız? Alınan önlemlerin yeterli olup olmadığı bakanlığınız tarafından araştırılmış mıdır?

6 – Şırnak’ın Cizre ve diğer ilçelerinde şimdiye kadar kaç tane test yapılmıştır? Testler kimlere ve hangi koşullarda yapılmaktadır?

7 – Vakaların artış sebeplerinden biri valilik ve kaymakamlıkların işi tek başlarına üstlenmelerinden kaynaklandığı araştırılmış mıdır?

8 – Türk Tabipler Birliği (TTB) ve Sağlık Emekçileri Sendikası (SES)’in sürece dahil edilmemesinin gerekçeleri nelerdir? Toplumun her kesiminin duyarlılık gösterdiği bu salgın krizinde ilgili sendika ve kuruluşların ötekileştirilmesi ile amaçlanmak istenen nedir?

9 – Şırnak ve ilçelerinde vakaların artması ile birlikte önlemlerin azaldığından haberdar mısınız?