Bu ay başında hayata geçirilen "normalleşme" adımları sonrası Şırnak'ın Cizre ilçesinde vaka sayısında ciddi bir artış yaşandı. Şimdiye kadar 8 kişinin salgından kaynaklı yaşamını yitirdiği kentte, 10 mahallede 200 civarında ev karantina altında tutuluyor. Söz konusu artış kent esnafını da harekete geçirdi. Esnafların birçoğu, önlem amaçlı işyerlerinin kepenklerini kapattığını duyurarak, halka salgından korunma çağrısında bulundu.  
 
EN AZ 200 BİNA KARANTİNADA  
 
Maske takımının yaygın olduğu kentin her mahallesinde birçok yerin kapısında, "Bu bina 1593 Sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 27. ve 72. maddeleri gereğince; karantinaya alınmıştır” yazısına rastlamak mümkün. Mahalle muhtarlarından aldığımız bilgilere göre, Ali Bey Mahallesi’nde 8, Kale Mahallesi’nde 4, Konak Mahallesi’nde 12, Cudi Mahallesi’nde 43, Dağkapı Mahallesi’nde 30, Sur Mahallesi’nde 23, Nur Mahallesi’nde 20, Yafes Mahallesi’nde 12, Şah Mahallesi’nde 6 ve Dicle Mahallesi’nde ise 38 bina karantinada tutuluyor. Yine, kente bağlı kimi köylerde de pozitif vakalar bulunuyor.  
 
'NORMALLEŞME' SONRASI DEZENFEKTE DURDU
 
"Normalleşme" adımları sonrası yaşanan vaka sayısındaki artışın yanı sıra, yetkililerin konuya dair duyarsızlığı da dikkati çekiyor. Kayyım yönetimindeki Cizre Belediyesi, "normalleşme" öncesi karantinaya alınan yerlerde yaptığı dezenfekte çalışmalarını şu an ciddi anlamda aksatıyor. Karantinadaki bina sakinleri, “Bu ev karantinaya alınmıştır” yazısı dışında kendileriyle ilgilenmediğini ve herhangi bir önlem alınmadığını aktardı. Karantina süresinin 21 güne çıktığı bazı binalarda ise, defalarca aranmasına rağmen belediye ekiplerinin binaları dezenfekte etmediği aktarıldı. 
 
BELEDİYE: SÖZLEŞME SÜREMİZ BİTTİ
 
5 gün önce evleri karantina altına alınan yurttaşlar, belediyeyi aradıklarında kendilerine, “3 aylık sözleşmemiz bitti. Dezenfektan yapmıyoruz” cevabıyla karşılaştıklarını söyledi. 5 günün ardından belediyenin yeni sözleşme ile birlikte evleri yeniden dezenfekte etmeye başladığı belirtildi. 

Kaynak: MA