Sokağa çıkma yasağının 13’üncü güne girdiği Şırnak’ın Cizre ilçesindeki abluka ve şiddet devam ediyor.

Son olarak dün gece üç aylık Miray bebek ile dedesi Ramazan İnce’nin hayatını kaybettiği Cizre’de neler yaşandığını Burcu Karakaş'a anlatan avukat Filiz Ölmez, birçok ailenin evlerinin bodrumda saklandığını ve erzak sıkıntısı çektiğini söyledi.

Cizre’nin Cudi, Yafes, Nur mahalleleriyle telefonla iletişim kurmanın çok zor olduğunu vurgulayan Ölmez, “Askeri birliklere ait teçhizatın kullanılmasıyla çok ciddi bir yıkım gerçekleşti. Anayasal hiçbir unsur göz önünde bulundurulmadan yok etmeye yönelik girişimler var. Hendek olmayan mahallelere de toplar atılıyor. Ali Bey, Dicle gibi onlarca ailelerin yaşadığı mahallelere çatışma olmamasına rağmen toplar atılıyor” dedi.

Habur sınır kapısı günlerdir kapalı

Mahallelerin ablukaya alınmasından dolayı ekonomik durumu kötü ailelerin ciddi erzak sıkıntısı yaşadığını ifade eden Filiz Ölmez şöyle devam etti: “Bodrumda onlarca kişiyle bekleyen çok sayıda aile var. Hasta olup tedavi bekleyen çok sayıda insan var. Habur sınır kapısı günlerdir kapalı, sınırda çalışan babalar evlerine günlerdir dönemiyor. Burada hukuk tamamen rafa kaldırılmış durumda. Çocukların psikolojisi çok olumsuz etkileniyor. Sürekli top sesleri altındalar. Nereye isabet edeceği belli değil. Onlarca gündür dışarı çıkamıyor çocuklar.”

HDP’li vekil: Ülkenin bu yakasında büyük bir felaket var


Günlerdeki ilçedeki çatışma ve ölümleri takip eden HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, üç aylık Miray bebeğin nasıl öldüğünü anlatırken şunları söyledi: “Ülkenin bu yakasında büyük bir felaket var. Dün akşam Miray bebeği de katlettiler. Üç aylık bebekti. Üç ay önceki sokağa çıkma yasağında doğmuştu. Bir saat yaralı halde yerde tutuyorlar. Miray bebek hastaneye ulaştığında ölüyor. Dede ve nine Adana’ya hastaneye götürülüyor. 80 yaşındaki Ramazan İnce’yi de kaybettik. Ninenin sırtına saplanan kurşunu çıkaramıyorlar.”

‘Her an öldürülebiliriz’

Çaresiz kalan ailelerin kendisini arayarak yardım istediğini söyleyen HDP’li vekil şöyle devam etti: “Dün bir aile beni aradı. ‘Cadde tarafındaki iki odamız yıkıldı. Evden çıkamıyoruz. Her an öldürülebiliriz’ diyor. Evlerine beş tane havan topu düşmüş. Bir başka vatandaş arayıp yedi koyunuyla 27 keçisinin 13 gündür ahırda olduğunu, kapıyı açmaya gidemediğini, havasızlıktan can çekiştiklerini söyledi. ‘Bizi öldürüyorlar, hayvanlardan ne istiyorlar’ diyor.”

Operasyonların daha çok Yafes, Sur, Cudi ve Nur mahallelerinde yoğunlaştığını söyleyen Sarıyıldız, “Buradaki trafolar patlatıldı, elektrik yok. Su da yok günlerdir bu mahallelerde. 10 yıllık kuyu dibinde suyu çıkardığını söyleyen bir aile vardı. ‘Yaşamak için onu da tükettik, ne yapacağımızı bilemiyoruz’ diyorlar şimdi” dedi.

Kaynak: Diken.com