Cizre İlçe Seçim Kurulu, kısa bir süre önce yoğun çatışmaların yaşandığı Cudi, Nur ve Sur mahallelerinde 1 Kasım seçimlerinde sandık kurulmamasına karar verdi. Bunun yerine sandıkların Şırnak’ın Cizre ilçesi Dicle, Şah ve Yafes mahallelerinde kurulması kararı çıktı. Kurul kararı gibi gösterilen kararda sadece Cizre İlçe Seçim Kurulu Başkanı Eray Temizkan’ın imzasının olması dikkat çekti.

CHP’Lİ ÜYE: SORULMADI

Sandık birleştirme kararına tek hâkimin karar verip vermeyeceği tartışma konusu oldu. Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun, ilçe seçim kurullarının nasıl oluşturulacağı ve hangi yetkileri bulunduğunu ayrıntılı bir şekilde anlatıyor. Buna göre ilçe seçim kurulu, iki yıl süreyle bir başkan ile 6 asıl ve 6 yedek üyeden oluşuyor. Kurulun başkanı kıdemli bir hâkim olmak zorunda. Kurulun dört asıl ve dört yedek üyesi siyasi partilerden alınıyor. Üyeler, son milletvekili seçiminde o ilçede en çok oy almış dört partiden isimler oluyor. DBP 1 Kasım seçimine katılmayacağı için Cizre İlçe Seçim Kurulu’nda da AKP, CHP ve HDP temsilcileri var. CHP’nin ilçe seçim kurulu temsilcisi Kemal Cingü, üç mahallede sandık kurulmama kararının sadece hâkim tarafından alındığını belirterek, “Karar alındığında ben yoktum. Bize danışılmadı. Ancak danışılsaydı ben de hâkimin kararını desteklerdim. Çünkü o mahallere girilemiyor” diye konuştu.

'KARAR YOK HÜKMÜNDE'


Hürriyet'ten Mesut Hasan Benli'nin haberine göre, HDP Cizre İlçe Seçim Kurulu üyesi Avukat Sertaç Özkan da “Bu karar yok hükmündedir. Bizim olmadığımız bir toplantıda karar alındı. HDP olarak karara itiraz edeceğiz” dedi.

CHP’nin Yüksek Seçim Kurulu (YSK) temsilcisi Mehmed Hadimi Yakupoğlu ise ilçe seçim kurulu başkanınca sandık birleştirme kararı alınamayacağını belirterek şunları söyledi:

“Sandık birleştirme konusunda bir karar verilecek ise muhakkak YSK’dan görüş alınması lazım. Seçim döneminde bütün işlemlerin kurulca yapılması lazım. Tek başına olmaz. Bu karar hükümsüzdür. Sandık birleşmesi kararı, yasaya göre sandık seçmen sayısının 9’un altına düşmesi halinde mümkün olabilir. Çatışmalar gerekçe gösterilerek, sandık birleştirilmesi yapılması mümkün değildir. Her şekilde seçim yapılır. Eğer sıkıntılı bir durum oluşmuşsa seçim sonuçlarına itiraz edilir ve YSK karar verir.”

DAHA ÖNCE REDDEDİLDİ

HDP’nin YSK temsilcisi Avukat Mehmet Tiryaki de kararın tek hâkim tarafından alındığına işaret ederek, “Ortada bir kurul kararı yok. 7 Haziran seçimlerinde de bazı ilçelerden güvenlik gerekçe gösterilerek sandık birleştirme talepleri geldi. Ancak YSK bu talepleri reddetti. YSK, güvenlik gerekçesiyle sandık birleştirme gibi bir durum olamayacağına işaret etti. Daha önce verilen kararların ışığında bu sefer de ret yönünde karar verilmesi lazım” dedi.

MHP YSK temsilcisi Kürşat Türker Ercan da güvenlik nedeniyle sandık birleştirme işleminin olamayacağına ilişkin YSK kararları bulunduğuna dikkat çekerek, “Terör nedeniyle güvenliğin sağlanmadığı yerler var. Güvenlik zaafiyetinin olduğu böyle bir ortamda seçimlerin olmayacağı aşikar. Sandığı yan mahalleye taşımak çözüm değil. Bizce seçim güvenliği yoksa seçim yapılmaz” görüşünü dile getirdi.