Kürtçe tiyatro yapan Şermola Performans, Cizre Belediyesi Kültür Merkezi'nde oynamayı planladıkları Mem û Zîn oyununun Cizre Kaymakamlığı tarafından iptal edildiğini açıkladı.

Şermola Performans, söz konusu yasakla ilgili yaptıkları açıklamada, 12 Mart Cumartesi günü Cizre Belediyesi Kültür Merkezi'nde oynanması planlanan Mem û Zîn oyunun gösterimi için günler öncesinden hazırlıklar başladıklarını, 04 Mart 2022 günü de salon kirası belediyenin hesabına yatırıldıktan iki gün sonra bugün oyunun iptal edildiğini öğrendiklerini açıkladı.

Oyunun gerekçesiz iptal edildiği belirtilen açıklamada, "Oyunumuz Mem û Zîn, bir gerekçe gösterilmeden Cizre Kaymakamlığı tarafından iptal edildi. 12 Mart Cumartesi günü Cizre Belediyesi Kültür Merkezi'nde oynanması planlanan Mem û Zîn oyunumuzun gösterimi için günler öncesinden hazırlıklar başlamış, afişler broşürler Cizre'ye gönderilmiş, sosyal medya tanıtımları birçok kurumun da desteği ile yapılmış, davetiyeler dağıtılmış ve 04 Mart 2022 günü de salon kirası belediyenin hesabına yatırılmıştır" denildi. 

Mem û Zîn oyunu için Dengbêj Reso’nun 'Mem û Zîn' anlatısının esas alındığını, birçok kente ilgiyle karşılanan bir ritüel anlatı deneyimi olduğuna vurgu yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: "Kiranın yatırılmasından iki gün sonra (06.03.2022) oyun gösteriminin iptal edildiği tarafımıza bildirilmiştir. Oyunumuz Mem û Zîn prömiyer yaptığı 03 Kasım 2021 tarihinden beri Batman, Diyarbakır, Urfa, Kızıltepe gibi merkezlerde toplam 13 gösteri yapmış ve seyirci tarafından ilgiyle izlenmiştir. Oyunumuz, mitolojik metaforlarla donatılmış, seyircisine performatif bir ritüel anlatı deneyim izlemeyi vaat eden bir çalışmadır. Kaynak metin olarak Dengbêj Reso’nun Mem û Zîn anlatısı esas alınmıştır oyunun konsept ve yönetmenliği ise Mirza Metin'e aittir."