Cizre'deki yasakta ambulans beklerken hayatını kaybeden yaralılardan Nusrettin Bayar'ın (18) ölümüne ilişkin verilen "takipsizlik" kararına yapılan itiraz kabul edildi.

Şırnak’ın Cizre ilçesinde 14 Aralık 2015 ile 2 Mart 2016 tarihleri arasında ilan edilen sokağa çıkma yasağı sırasında, ambulans beklerken hayatını kaybeden yaralılardan 18 yaşındaki Nusrettin Bayar (18) adlı gencin ölümüne ilişkin başlatılan soruşturma hakkında bir süre önce "takipsizlik" kararı verilmişti.

'HUKUKA AYKIRI KARAR VERİLDİ'

Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, "örgüt üyesi olmak" gerekçesiyle verilen karara ilişkin avukatlar Şırnak Sulh Ceza Hakimliği'ne itirazda bulundu.

Yapılan itirazda, soruşturmanın eksik ve etkili yürütülmediği, raporlar ve tutanaklar arasındaki birçok çelişkinin giderilmediği, eksik inceleme ile haksız ve hukuka aykırı karar verildiği ve Türkiye'nin taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) hükümlerinin uygulayıcısı AİHM'in yerleşik içtihatları tarafından da desteklenen tespitlerin yok sayıldığı belirtildi.

KABULÜN TEK GEREKÇESİ: EKSİK TELSİZ KAYITLARI

Söz konusu itirazı kabul eden hakimlik, sadece telsiz kayıtlarının dosyada eksik olduğunu ileri sürerek, soruşturmanın eksik yürütüldüğünü ifade etti.

Hakimliğin kararında şu ifadelere yer verildi: "...Kararda bahsi geçen telsiz kayıtlarının dosya arasında olmadığı anlaşılmakla, söz konusu telsiz kayıtlarının getirtilmesi ve ortaya çıkacak uygun sonuç çerçevesinde bir karar verilmesi gerekirken, eksik soruşturmaya dayalı olarak verilen Kovuşturmaya Yer Olmadığına dair karar yapılan itirazın etkin bir soruşturma yapılmasına olanak sağlamak üzere kabulüne karar vermek gerekmiştir."

KAYITLARIN OLMADIĞI BİRÇOK DOSYA İTİRAZINA RET

Söz konusu yasak sırasında hayatını kaybeden 70'i aşkın kişinin ölümüne ilişkin başlatılan soruşturmalar bugüne kadar "takipsizlikle" sonuçlandı. Bu dosyaların birçoğunda telsiz kayıtları yer almamasına rağmen yapılan itirazlar aynı hakimlik tarafından ret edildi.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı