7 Ocak’ta silahlı saldırıya uğrayan mizah dergisi Charlie Hebdo, yayın hayatı boyunca Türkiye ile ilgili konuları da gündemine aldı. Özellikle de Ermeni Soykırımı ve Kürt meselesi derginin sayfalarında çeşitli vesilelerle yer buldu.

Serdar Korucu AGOS’taki haberinde, derginin Türkiye gündemiyle ilgili çizdiği bazı karikatürleri şöyle derledi:

Fransa’da 'yasa tarafından tanınan soykırımların reddine bir yıl hapis ve 45 bin euro para cezası' öngören yasa teklifi derginin 28 Aralık 2011’deki sayısında gündemine geldi.

“Ermeni Soykırımı hakkındaki yasa: Türklerin misillemesi” başlıklı karikatürde, Erdoğan’ın ağzından “Kürtleri katletmek için artık silahlarımızı Fransa’dan almayacağız” deniliyordu.

Dönemin Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin desteğiyle Aralık 2011’de Meclis’te ve Ocak 2012’de de Senato’da oylanan yasa teklifi, Fransa Anayasa Konseyi tarafından Anayasa’nın 33’üncü maddesine ve ifade özgürlüğüne aykırı olduğu gerekçesiyle iptal edilmişti.


Charlie Hebdo’nun sayfalarında yer verdiği bir başka önemli olay ise 28 Aralık 2011’de 17’si çocuk 34 kişinin öldürüldüğü Roboski katliamıydı. 4 Ocak 2012’deki karikatürün başlığı “Türk Ordusu 35 Kürt köylüsünü öldürdü” şeklindeydi.

Karikatürde bir Kürt köylüsünü temsil eden karakter üzerinden yine Ermeni Soykırımı hatırlatması yapılıyor “Bu bir hata, bizi Ermenilerle karıştırdılar” deniliyordu.


2013’teki Gezi Parkı eylemlerinde de polisin sert müdahalesinde dergi, soykırım hatırlatması yapıyordu. Erdoğan, polislere eylemcilere göstererek, “Ateş edebilirsiniz, karşınızda Ermenilerin olduğunu farzedin” diyordu.

“İstanbul’da göz yaşartıcı gaz” başlıklı diğer karikatürde ise bir protestocu “Erdoğan bizi örtülü görmek için her şeyi yapıyor” diyordu.


Yine Gezi Eylemleri ile ilgili bir başka karikatürde ise “Türkiye Başbakanı isyana karşı geri adım atmıyor” başlığı ile yayınlanıyordu. 

Karikatürde, Kelime-i Şehadet’e atıfta bulunuluyor, dönemin Başbakan’ının ağzından “Erdoğan’dan başka Erdoğan yoktur ve Erdoğan onun peygamberidir” deniliyordu.