Yunanistan'ın eski başbakanı ve Syriza lideri Aleksis Çipras, HDP milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun vekilliğinin düşürülmesi ve HDP'ye yönelik kapatma girişimi hakkında dayanışma mesajı paylaştı.

Çipras Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Gergerlioğlu ve HDP ile dayanışmamı ifade ediyorum. İfade özgürlüğünü, parlamenter demokrasiyi ve insan haklarını Türkiye'de ve altlarının oyulduğu her yerde korumak, her zamankinden daha önemli" dedi.

İsveç Dışişleri Bakanı Anne Linde de, Twitter'dan yaptığı paylaşımda Türkiye'deki son gelişmelerden 'derin endişe' duyduğunu belirtti.

Linde, "Türkiye'de, HDP'yi kapatma talepleri ve milletvekili Gergerlioğlu'nun parlamenter dokunulmazlığının kaldırılması dahil, Türkiye'de siyasi muhalefete ve temsilcilerine karşı atılan adımlardan derinden endişe duyuyorum" ifadelerini kullandı.

İsveç'in eski başbakanı, dışişleri bakanı ve Avrupa Dış İlişkiler Konseyi'nin eş başkanı olan Carl Bildt de, HDP'nin kapatılması talebine tepki göstermiş, 2008'de AK Parti'ye açılan kapatma davasını hatırlatmıştı.

Bildt, Twitter paylaşımında "Katı Kemalist savcıların AK Parti'yi yasaklamak istemesinin üzerinden çok zaman geçmedi. Fakat demokrasi kazandı. Şimdi demokrasi bir kez daha, HDP'yi kapatma girişimleriyle tehdit altında. AK Parti tehdit altındayken olduğu gibi, güçlü bir tepki gerekiyor" demişti.