Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki doğalgaz arama faaliyetleri nedeniyle Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti ile yaşadığı gerilim tırmanıyor. Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Avrupa Konseyi’ne ‘Türkiye’nin yasadışı faaliyetlerini çekincesiz bir şekilde kınama’ çağrısı yaptı.

Çipras’ın ofisinden yapılan yazılı açıklamada, Yunanistan Başbakanı’nın bugün Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk ile telefonda konuştuğu belirtildi; görüşmeye ilişkin şu ifadeler kullanıldı: “Başbakan, Türkiye’nin uluslararası hukuku ihlal etmekte ısrarcı olması halinde, ‘ı

Çipras önceki gün de, Türkiye’nin bölgedeki faaliyetlerine devam etmesi halinde AB’nin Ankara’ya yaptırımlar uygulayabileceğini söylemişti. Yunanistan Başbakanı, konunun önümüzdeki haftaki AB Zirvesi’nde masaya yatırılarak, ilgili kararların bu toplantıda alınabileceğini belirtmişti.

NE OLMUŞTU?

Kıbrıs’ın çevresinde hem Rum hem de Türk tarafınca gerçekleştirilen doğalgaz arama faaliyetleri uzun süredir bölgede gerginliğe neden oluyor. Rum yönetimi 2011 yılında hidrokarbon arama çalışmaları için adanın güneyinde 13 parsel ilan etmişti. Rumların bu hamlesine karşılık Kuzey Kıbrıs da Ankara ile anlaşarak Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığına (TPAO) ada açıklarında petrol ve doğal gaz arama yetkisi vermişti. Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ilan ettiği parsellerden bazıları; Kuzey Kıbrıs’ın TPAO’ya ruhsat verdiği alanlarla kesişiyor. Ancak taraflar, kesişen alanlar dışındaki bölgelerde yapılan arama ve sondaj çalışmalarına da tek taraflı gerçekleştirildikleri gerekçesiyle karşı çıkıyor.

AB ülkelerinin ikazlarına rağmen Türkiye’ye ait sondaj ve araştırma gemileri de Kıbrıs’taki Türk yönetiminin ruhsat verdiği alanlarda doğalgaz arama faaliyetlerine başlamış bulunuyor. Diğer yandan Kıbrıs Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis de önümüzdeki iki yıl içerisinde ada açıklarındaki sekiz ayrı bölgede sondaj gerçekleştireceklerini açıklamıştı. 

Kaynak: DW Türkçe