Britanya tarihinde bugüne değin hiçbir kadın Lady Godiva kadar hatırlanmadı. Bunun, 11. yüzyılda geçen hikayemizin tarihsel karakterinin, 15. yüzyılda bir çikolata kutusunu süslemesiyle bir alakası yok elbette! At üstündeki çıplak Lady Godiva'nın hayaleti tıpkı tasvirlerdeki gibi hala aramızda. Godiva'nın kökenleri Godgyfu ve Godgifu'ya dayanır. İngilizcenin latinleştirilmemiş haliyle 'Tanrı'nın hediyesi' ve 'iyi hediye' anlamlarına gelir. Gel zaman git zaman Godiva'ya evrilir.

Hikayemiz 11. yüzyıl Anglo-Sakson aristokrasisinin ve İngiliz tarihinin en erken dönemlerine denk gelmektedir. Dönemin İngiltere'sinde Coventry isimli kasaba bir tarım topluluğundan oluşmaktadır. Halkın yoksul olduğu ve otoriteye tam itaatin sağlandığı bir siyasi konjonktür mevcuttur. Coventry'da 69 hane yaşamaktaydı. Bu 69 haneli tarım topluluğunun içerisindeki en büyük yapı daha sonra Canterbury Başpiskoposu tarafından Leofric ve Godiva'ya verilecek olan paha biçilemez kalıntının muhafaza edilmesi için yapılacak manastır olacaktı. Dini hükümler kanun yerine geçmekteydi.

Günümüz paparazilerinin "sanat için soyunur musunuz?" sorusunun kökeni tarihin uzak zamanlarında Godiva'ya "halkın için soyunur musun?" şeklinde sorulmuştur. Bunu soran da dönemin Mercia Dükü Leofric'dir. Lady Godiva, kocası Mercia Dükü Leofric'nin amansız baskılarından bunalan bu küçük tarım topluluğunun artık rahata ermesini istemektedir. Çünkü halk üzerindeki kilise baskısının, vergilerin ve şiddetin temel kaynağı kocası Mercia Dükü Leofric'dir. Popüler kültürde bile kendine yer bulan bu hikayemizde Godiva kocası ile bir anlaşma yapmaya karar verir...

Dönemin şartlarını göz önünde bulundurduğumuzda kilise baskısının etkili olduğunu düşünüp, Hristiyanlık inancında da çıplak gezmenin günah olduğunu göz önünde bulundurursak işler gerçekten Lady Godiva için zor olacaktır. Godiva, çok fazla düşünmeden kocasıyla nasıl bir anlaşma yapacağına karar verir. Anlaşmaya göre, Lady Godiva çırılçıplak ata binerek tüm şehri kasabayı gezecektir ve bunun karşılığında kocası Dük Leofric, halk üzerindeki tüm vergileri kaldıracaktır.

Bu arada kilise hemen devreye girerek Lady Godiva'nın çırılçıplak at üstünde kasabayı dolaştığı vakitte tüm kasabalının evine çekilmesini sağlar. Lady, uzun saçları ile mahrem yerlerini kapatarak, at üzerinde tüm kasabayı baştan sona dolaşır. Kasabalı, Godiva'nın kendisini feda ettiğini bilir. Hiç kimse kafasını kapıdan, bacadan ve pencereden dışarı çıkarmaz. Kasabanın tek terzisi Tom hariç!

Tom şerefsiz mi? İsyancı mı?

İddialara göre kasabanın tek terzisi Tom arzularına ve nefsine yenik düşer. Tom, kafasının yarısını pencereden dışarı çıkararak çıplak at üzerindeki Godiva'yı gözetler. Bu olayın ardından Tom'un gözlerine kara perde iner. Daha sonraki süreçte tarihçiler Tom'un 'peeping' yani röntgenci sıfatını aldığını yazmıştır. Durum bu iken kimileri cesurca kendini halkı için feda eden Godiva'yı gözetleyen Tom'u şerefsiz ilan etmiştir. Kimileri ise Tom'un kiliseye ve otoriteye karşı geldiğini söylerek bir isyancı olduğunu savunmuştur.

Freud'a Göre Tom Bir Sanatçıydı

Freud’a göre Tom, gerçek bir sanatçıydı. Yaptığı şey Godiva’yı gözetlemekti ve bu ahlaken yanlıştı. Lakin bu ahlak yanlışlığı kendi elinde olan bir şey değildi ve bu yanlışa sapmasa ‘sanatçı’ olamayacaktı.  Bir sinemacının ya da fotoğrafçının kör olması belki de böylesi bir durumda en büyük kefaret olurdu, zira gözler olmazsa bir daha voyeurism gerçekleşmeyecek, sonucunda da röntgenleme arzusu bir türlü tatmin edilemeyecekti. Burada yorum sizin.

Kimilerine göre ise kadın bedenin röntgenlenmesi

Dikkat çeken bir diğer husus ise, bu basit hikayenin aslında toplumun, sanattaki cinsiyetçi rol dağılımına olan bakış açısını açığa vurmasıdır. Godiva nedir? Kendisi bir azize mi yoksa basit bir teşhirci mi? Faşizme boyun eğmek zorunda kalmış bir mazlum mu? Halkçı bir kahraman mı? Söz konusu röntgenlenen nesne bir azizeden, mazlumdan, teşhirciden, kahramandan çok cinsel nesne olarak bir kadın bedeni.

Yararlanılan kaynaklar:

[1] http://octavia.net/the-truth-about-lady-godiva/

[2] http://www.lady-godiva.info/37-naked-lady-godiva-horse-ride-tax-protest-facts/

[3] https://www.historyanswers.co.uk/medieval-renaissance/lady-godiva-anglo-saxon-noblewoman-or-medieval-legend/