Antalya L Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Gurbet Öztürk, cezaevinde yaşanan hak ihlallerine dair bilgileri kendisini ziyaret eden ablası Emine Bozkurt'a anlattı.

Bozkurt, kadın tutukluların çıplak aramayı reddettikleri için gardiyanların kerpetenlerle üstlerindeki elbiselerini yırttıklarını söyledi. 

Dihaber'de yer alan habere göre, Bozkurt, kardeşinin Antalya L Tipi Kapalı Cezaevi'nde yaşanan hak ihlallerini paylaştı. 

Cezaevinde kardeşiyle beraber toplam 17 kadın siyasi tutuklunun bulunduğunu belirten Bozkurt, sayılarının az olmasından kaynaklı ciddi bir baskı altında olduklarını söyledi. 

'ÇIPLAK ARAMAYI REDDETTİKLERİ İÇİN ÜSTLERİ KERPETENLE YIRTILDI'

Tutukluların açlık grevine girdikleri için sağlık durumlarının kötü olduğunu ifade eden Bozkurt, şunları söyledi: “Doktora çıkmak istediklerinde çıkarılmıyorlar. Ayran dahi istediklerinde ‘Siz teröristsiniz’ deyip vermiyorlar. ‘Hepinizi yavaş yavaş öldüreceğiz. Teröristlere merhamet etmeyeceğiz’ diyorlar. Arkadaşlarının çoğunda kan değerleri düştü. Beton zemin üzerinde bayılanlar oluyor. Bu durumda bile doktora çıkarılmıyorlar.” Tutuklulara hem fiziksel hem de psikolojik işkence yaşatıldığını belirten Bozkurt, kadın tutukluların çıplak aramayı reddettikleri için gardiyanların kerpetenlerle üstlerindeki elbiseleri yırttıklarını söyledi. Kadın tutukluların kaldıkları hücrelerin 24 saat kamerayla izlendiğini aktaran Bozkurt, tutukluların doğru dürüst uyuyamadıklarını, banyoya giremediklerini, elbiselerini dahi değiştiremediklerini ifade etti. 

'SESİMİZİ DUYUN'

Kardeşinin yaşananları tüm dünyanın duyup bilmesini istediğini belirten Bozkurt, "Kardeşim orada yaşanan uygulamalar karşısında tepkisini, 'hiçbir yerde böyle adaletsizlik yok. Biz de insanız, haklarımız ve dilimiz için mücadele ediyoruz. Hiç kimseye bir zorumuz yok. Sadece haklarımızı istiyoruz. Çoğu şeyi yasaklamışlar. Düşünün ki gece gündüz evinizin içinde kamerayla izleniyorsunuz. Uyuyamıyorsunuz, bir yemek yiyip elbiselerinizi bile değiştiremiyorsunuz. Bu nasıl insanlık, nasıl adalettir’ sözleriyle dile getirdi. Tutuklular Kürt halkının seslerini duymalarını istiyorlar" dedi. 

Aileler olarak cezaevine gittikleri zaman gardiyanların kendilerine bağırıp hakarete varan sözler sarf ettiklerini belirten Bozkurt, görüşe gittiklerinde çoraplarının dahi çıkarıldığını söyledi.

Konu ile ilgili aradığımız cezaevi herhangi bir bilgi veremeyeceklerini söyleyerek telefonu kapattı.