Hayvan Haklarını Koruma Federasyonu Başkanı Nihal Kasa evcil hayvanlar için uygulanan çip yönetmeliğin hazırlanma sürecinde STK’ların görüşlerinin dikkate alınmadığını belirtirken, hayvan hakları aktivisti Ege Sakin de “Kliniklerin elinde çip kalmadı. Çipler karaborsaya düştü. Bazı kliniklerde 1200'lere kadar çıkmış durumda ücretler" dedi. 

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın ev hayvanlarına çip takılmasını öngören yönetmeliği hayvan hakları savunucuları ve evcil hayvan sahipleri tarafından tartışılmaya devam ediyor. 31 Aralık'a kadar kedi, köpek ve gelinciklere çip takılmaması durumunda hayvan sahiplerine ceza verilecek.

bianet'e konuşan Hayvan Haklarını Koruma Federasyonu Başkanı Nihal Kasa yönetmeliğin hazırlanmasında STK'ların sürece dahil edilmediğini "Yönetmeliğin çıkarılmasındaki ana amaç sahipli hayvanları kayıt altına almak ve sokağa terk edilmelerini önlemekti. Yönetmelik uyarınca hayvanların terk edilmesi durumunda da hayvan sahiplerine çeşitli yaptırımlar uygulanacak. Fakat yönetmelik birçok hatayla dolu" sözleriyle aktardı. 

Hayvan hakları aktivisti Kasa ise şunları söyledi:

"Hayvanlara çip taktırmak için bir yandan zaman da daralıyor. Kliniklerin elinde çip kalmadı. Çipler karaborsaya düştü. Bazı kliniklerde 1200'lere kadar çıkmış durumda ücretler.

"İlçe tarım müdürlüklerinde son fiyat yetmiş beş liraydı. Ücreti ödediğinizde size pul ve pasaportunu verip kaydını gerçekleştiriyor. Evcil hayvan sahiplerine tavsiyem geciktirmeden bir an önce çip taktırmaları çünkü son günlere bırakıldığında yoğunluktan sistem kilitlenebilir."