Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği (CİSED), Türkiye’de de görülen koronavirüs konusunda bazı uyarılarda bulundu. CİSED Başkanı Psikiyatrist Cem Keçe, salgın karşısında bilinçli olmanın en etkili koruma yöntemi olacağını belirtti.

Hürriyet’in aktardığına göre Keçe, şunları söyledi:

14 gün kuralı cinsel hayat için de geçerli. Risk varsa 14 gün öpüşmeyin, sevişmeyin ve seks yapmayın. Koronavirüs doğrudan cinsel ilişki yoluyla bulaşmıyor ancak cinsel ilişki sırasındaki yakın temas hastalığın bulaşma riskini artırdığı için yurt dışından gelen riski kişilerin 14 gün boyunca herhangi bir cinsel temastan kaçınması gerekir.

Dünyada 4 binden fazla kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan koronavirüsün cinsel yolla bulaşıp bulaşmadığı konusunda net bir bilgi bulunmuyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) cinsel yolla bulaşma hakkında bir bilgi vermek için çok erken olduğunu ifade ediyor.

Ünlü kalp cerrahı Mehmet de koronavirüsün yakın temastan bulaştığını hatırlatarak şu “Cinsel ilişki de bu yakın temasın içinde” diyor. Doktor Öz'ün ifadeleri şöyle:

Koronavirüsün cinsel ilişkiyle bulaştığına dair bir bilgi yok ancak genel kanı yakın temasla bulaştığı yönünde. Bu nedenle cinsel ilişki de bu yakın tamasın içinde. Öpüşürseniz ya da cinsel ilişkiye girerseniz bulaşma limitinin içine girersiniz.