Çin'in Ankara Büyükelçisi, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş paylaşımı sonrası Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

Dün Akşener ve Mansur Yavaş'ın Şincan Uygur Özerk Bölgesi'nde bulunan Barın'da 31 yıl önce yaşananları "katliam" olarak anmasının ardından, Çin Halk Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçiliğinin Twitter hesabından "Çin tarafı, herhangi bir kişi veya gücün Çin’in egemenliğine ve toprak bütünlüğüne herhangi bir şekilde meydan okumasına kararlılıkla karşı çıkmakta ve bunu şiddetle kınamaktadır. Çin tarafı, haklı karşılık verme hakkını saklı tutmaktadır" paylaşımı yapılmıştı.

Evrensel’in haberine göre, Çin'in Ankara Büyükelçisi Liu, Büyükelçiliğin sosyal medya paylaşımlarından duyulan rahatsızlık nedeniyle Dışişleri Bakanlığına çağrıldı.

NE OLMUŞTU?

Meral Akşener, dün sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "#BarınKatliamı’nda Çin esaretine boyun eğmeyen Doğu Türkistanlı soydaşlarımızı, şehadetlerinin yıl dönümünde rahmetle anıyorum… Esaret altındaki soydaşlarımızı unutmayacak, uğradıkları zulümlere sessiz kalmayacağız. Doğu Türkistan bir gün mutlaka bağımsız olacak!" demişti.

Mansur Yavaş da "Doğu Türkistan'da yaşanan katliamın acısını 31 yıl geçmesine rağmen hâlâ ilk günkü gibi hissediyoruz. Barın şehitlerini rahmetle anıyorum" ifadelerini kullanmıştı.

Çin Ankara Büyükelçiliği'nin sosyal medya hesabından bugün yapılan paylaşımda ise Meral Akşener ve Mansur Yavaş etiketlenerek "Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi, Çin toprağının ayrılmaz bir parçasıdır. Bu dünyaca kabul edilen ve tartışılamaz bir gerçektir. @meral_aksener @mansuryavas06.", "Çin tarafı, herhangi bir kişi veya gücün Çin’in egemenliğine ve toprak bütünlüğüne herhangi bir şekilde meydan okumasına kararlılıkla karşı çıkmakta ve bunu şiddetle kınamaktadır. Çin tarafı, haklı karşılık verme hakkını saklı tutmaktadır. @meral_aksener @mansuryavas06" ifadeleri kullanılmıştı.