Merkez sağ siyasetin önemli isimlerinden Hüsametin Cindoruk, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idamı konusunda Demirel’e pişman olup olmadığını hiç sormadığını ancak Demirel’in tam bir demokrat olduğunu söyledi.

Birgün gazetesinden Uğur Koç ile konuşan Cindoruk, İdamları ‘tarihi bir yanlış’ olarak yorumladı.

İşte o röportajdan öne çıkan bir bölüm:

Deniz Gezmiş Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan Meclis’te alınan kararla idam edildi. Siz de yıllarca bu karara Adalet Partisi’nin onay vermesini sağlayan Süleyman Demirel’le siyaset yaptınız. Siz Süleyman Demirel’den bir pişmanlık cümlesi duydunuz mu? Ya da size o partide siyaset yapmak hiç pişmanlık getirdi mi?

Ben idama karşıyım. İdam devletin cinayet işlemesidir. Ben devletin cinayet işlemesine hep karşı çıktım. 80’de de devam etti o idamlar. Onlar hem bir demokrat olarak hem de bir hukukçu olarak içimde yaradır. O kanunların kaldırılması için çok da uğraştık. Kendi gücümüzde bir çalışma yaptık ama o mahkemeler en azından kararı veren mahkemeler Yargıtay itiraz yolundan geçmiş ve incelenmiş kararlar.

Ben sivil Yargıtay’dan daha fazla askeri Yargıtay’a güvenirim. Maddi vakayı çok iyi tahlil eder, yerinde karar verirler. O kararlara baktığın zaman suç bence o kanunlardadır. O kanunlara göre idam cezası olması gerekirdi.

Sizce gerçekten Türkiye Cumhuriyeti ’ni yıkmak için koşullar oluşmuş muydu yani? O dönemki savunmalara bakarak, Halit Çelenk’in anlattıklarına bakarak soruyorum.

Cebir kavramı tarif edildiği zaman bu meseleler çözülür. Bugünkü davalarda Denizlerin elindeki gibi iki silah bile yok, konsolos kaçırma adam kaçırma yok ama yine siyasi davalar cebir ile tanımlanıyor.

Üzülerek söylüyorum ki o dönemde ana muhalefet ve iktidar bir araya gelip o kanunları değiştirmediler ya da Meclis’te o idam kararlarının onaylanmaması gerekiyordu. Tarihi bir yanlıştır!

İdamlar konusunda Demirel pişman oldu mu?

Hiç sormadım. Sayın Demirel ile olan ilişkilerde sorgulayıcı olmam. Her siyaset adamının kendi içinde pişmanlık duyduğu şeyler olabilir. Ama bence Demirel anti demokratik hiçbir kanun çıkarmamıştır. Beraber 4 ay Zincirbozan’da kaldık. Benim gözümde Demirel kişisel davranışı ve tutumu itibariyle tam bir demokrattır. Ama onun da içinde ukteler olabilir, önleyemediği şeyler olabilir.

Demokratikleşme paketi hakkında neler düşünüyorsunuz?

Ben açıklanan pakete demokratikleşme paketi değil demokratikleşme poşeti diyorum. İçinde ne kadar kullanılmış hurda varsa onları koymuşlar. Yıpranmış, eskimiş bir sürü konu. Demokratikleşme paketi yapmak için ilk önce Silivri’deki Cezaevi Mahkemesini kaldırmak lazım. Silivri mahkemeleri doğal mahkemeler değildir. Silivri’deki mahkeme hükümsüzdür. KCK yargılamaları da, Ergenekon ve diğer yargılamalar da hükümsüzdür.

Başbakan’ın danışmanı çıkmış “Bu davalar hesaplaşmadır” diyor. Hesaplaşma Ortaçağ’da kalan, o çağa ait bir kavram. Adalet hesaplaşma olmadan dengeyi yakalayabilmek için vardır.

Röportajın tamamını buradan okuyabilirsiniz.