Son haftalarda yerel korona virüsü vakalarının neredeyse sıfırlandığı ve hayatın normale döndüğü Çin’de, yurt dışından gelen vaka sayısında rekor artış yaşandı.

Pekin yönetimi son bir günde 108 yeni vaka tespit ettiğini açıkladı.

Bu, Çin’de son altı haftada açıklanan en yüksek sayı.

Çin Ulusak Sağlık Komisyonu, 108 yeni vakadan 98’inin ithal vaka olduğunu, bunlar arasından 49 kişinin ise Rusya bağlantılı olduğunu duyurdu. Çin’de en son 5 Mart’ta 143 vaka kaydedilmişti.

Şanghay Sağlık Komisyonu Sözcüsü Zheng Jin, 10 Nisan’da Moskova’dan Şanghay’a gelen 60 kişilik uçakta da virüse rastladıklarını söyledi.

RUSYA SINIRINDA YENİ MÜCADELE

İthal vakaların artması nedeniyle, Çin’in Rusya’yla olan kuzeydoğu sınırı korona virüsüyle mücadelede yeni odak haline gelmiş durumda.

Sınırdaki Heilongjiang eyaletinde önceki gün, 49’u Rusya’dan olmak üzere 56 yeni vaka kaydedilmişti.

Bu nedenle, sınır kentleri Suifenhe ve Harbin’de yurtdışından gelenlere 28 günlük karantina ve antikor testi zorunlu kılındı.

Harbin’de yerel yetkililer, asemptomatik vakaların çoğunlukta olduğu yerleşim yerlerinin de izole edileceğini ve karantinaya alınacağını da duyurdu.

Suifenhe kentinden Zhu, “Küçük kasabamızın, en güvenli yer olduğunu düşünmüştük. Bazı Çin vatandaşları geri dönmek istiyor ama bu mantıklı değil” dedi. Başka bir Suifenhe sakini olan  Zhao Wei, “Endişelenmeme gerek yok. Yerel vaka olsaydı endişelenirdim ama yok, hepsi sınırdan geliyor ve hepsi karantinaya alındı” dedi.

Çin’de resmi verilere göre 82 bin 160 kişi virüsten etkilendi ve 77 bin 663 kişi taburcu edildi. Korona virüsü nedeniyle ölenlerin sayısı 3 bin 341’e çıktı.  

12 Şubat’ta bildirilen 15 bin vakanın artından enfekte olanların sayısında düşüş kaydedilmiş, ancak 12 Mart’ta ithal vakalarda rekor artış tespit edilmişti.