İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin tramvay çalışmaları sırasında Gazi Bulvarı’nda bulunan çınar ağaçlarına zarar verilmesine ilişkin, TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu (İKK) basın açıklaması gerçekleştirdi. 

Açıklamaya sivil toplum örgütleri, siyasi parti temsilcileri, HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan ve Gezi direnişinde yaşamını yitiren Ali İsmail Korkmaz'ın abisi Gürkan Korkmaz da katıldı. 

Evrensel'de yer alan habere göre, TMMOB İzmir İKK Sözcüsü Melih Yalçın, kent için önemli bir arter üzerinde bulunan ve bulvarın yapım tarihi ile aynı geçmişe sahip olan cadde ile özdeşleşen çınar ağaçlarının tramvay projesinden dolayı zarar gördüğünü belirtti. 

"Çınar ağaçlarının tescillenmesi için Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’ne yapılan başvuru değerlendirmeye alınmış ve tescil çalışması başlatılmışken bu sürecin tamamlanması beklenmeden tramvay inşaatı bu bölgede başlatılmıştır. Bu inşaat çalışması çınar ağaçlarına geri dönülmez zararlar verme riskini taşımaktadır. Dün başlatılan çalışmada, alanda mevcut bir çınar ağacının köklerine verilen zarardan bu kaygımızla ilgili neyi kastettiğimiz anlaşılmaktadır" dedi. 

'81 YILLIK AÇAĞLARA ZARAR VERİLİYOR'

Gazi Bulvarı tramvay hattı ile ilgili projeyi öğrendiklerinde TMMOB olarak Büyükşehir Belediyesine, 'Çınar ağaçlarının kök yapılarının tespit edilmesi için bir kök taraması çalışması yaptırılması' gerektiğini yazılı olarak ilettiklerini anlatan Yalçın, belediyenin imkanlar dahilinde olmadığı gerekçesi ile talebi kabul etmediğini söyledi. 

Dün başlatılan çalışmalarda ağaçların yüzeydeki yatay köklerinin kopartıldığını ve zarar gördüğünü ifade eden Yalçın, “Taşıt yolu yerine kentin yeşil alanlarının içerisinden geçirilen ya da yeşil alan akslarını bozan tramvayın, Gazi Bulvarı üzerinde yer alan 81 yıllık ağaçlara zarar vermesi kurulumuzca kabul edilemez bulunmaktadır. Bu nedenle ağaçların zarar görmesine, kısa ve orta vadede kurumasına yol açacak imalatlar derhal durdurulmalıdır" dedi.